På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Löneutbetalning

När du ska betala ut lön behöver du veta vilka ersättningar som du ska göra skatteavdrag på och hur du räknar ut vilken arbetsgivaravgift du ska betala. För att det ska bli rätt är det viktigt att du går igenom ett antal steg vid varje löneutbetalning.

Gör så här när du ska betala ut lön

 1. Räkna ut din anställdes bruttolön och eventuella skattepliktiga förmåners värde.
 2. Beräkna vilket skatteavdrag du ska göra på summan av bruttolönen och skattepliktiga förmåner.
 3. Beräkna arbetsgivaravgifter på summan av bruttolön samt skattepliktiga förmåner.
 4. Gör skatteavdraget på bruttolönen.
 5. Lägg till skattefria kostnadsersättningar till nettolönen och betala ut lönen till din anställda. Lämna en uppgift om skatteavdragets storlek, till exempel en lönespecifikation vid utbetalningen.
 6. Deklarera skatteavdrag och arbetsgivaravgifter i arbetsgivardeklarationen och betala in skatt och arbetsgivaravgifter till Skatteverket. 

Använder du dig av ett löneprogram så kan det vara flera steg i listan ovan som sker automatiskt. Läs mer om de olika begreppen längre ner på sidan.

Tips!

Det finns vissa steg du behöver ta redan vid anställning för att den första löneutbetalningen ska bli rätt.

» Läs mer om vad du behöver tänka på och hela ditt ansvar som arbetsgivare

Bruttolön

Bruttolön står för ersättning för arbete före skatteavdrag. I bruttolönen ingår alla kontanta löneersättningar som du ska betala ut till dina anställda, till exempel månadslön, timlön, sjuklön, semesterlön, övertidsersättning och skattepliktiga kostnadsersättningar. I bruttolönen ska du även räkna med den del av bilersättning och traktamente som överstiger den skattefria delen – det så kallade schablonbeloppet.

Bruttolönen är det underlag du ska utgå ifrån för att beräkna arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag för din anställda.

Vill du se hur mycket en anställd kostar kan du använda en beräkningsmodell på verksamt.se

» Gå direkt till verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Förmåner

Förmåner är en skattepliktig ersättning som inte är kontanter och du ska som arbetsgivare göra skatteavdrag och beräkna arbetsgivaravgifter på dess värde. Vissa förmåner är dock undantagna från beskattning.

Skatteavdrag

Den som betalar ut kontant ersättning för arbete ska göra skatte­avdrag.

Beroende på om du ska betala ut ersättning för tillfälligt arbete eller som huvudsaklig inkomst gäller olika regler. För ersättning som avser huvudsaklig inkomst behöver du mottagarens A-skattsedel, den visar vilken skattetabell du ska använda dig av för att ta reda på skatteavdragets storlek. För ersättning vid tillfälligt arbete ska du göra ett skatteavdrag på 30 procent.

Arbetsgivaravgifter

Den som betalar ut ersättning för arbete ska betala arbetsgivaravgifter.

När du har summerat bruttolönen och eventuella förmåner kan du beräkna arbetsgivaravgifterna genom att gå in i e-tjänsten och fördela dessa uppgifter under respektive ålderskategori. På e-tjänstens startsida finns Testa tjänsten där du kan göra samma beräkningar utan att logga in med ditt bank-id. Systemet räknar ut hur mycket arbetsgivaravgifter du ska redovisa och betala.

» Läs mer om hur du beräknar arbetsgivaravgifter

Skattefria kostnadsersättningar

En skattefri kostnadsersättning är en särskild ersättning vid sidan av lönen för vissa kostnader som den anställde har haft i arbetet. Den ska du inte räkna med i underlaget för skatteavdrag och arbetsgivaravgifter.

Nettolön

Nettolön är den kontanta ersättning du betalar ut till din anställde efter att du gjort skatteavdraget från bruttolönen. Lägg till skattefria kostnadsersättningar såsom traktamente och bilersättning till nettolönen vid utbetalningen till din anställda. Lämna en lönespecifikation vid utbetalningen.

Göra en lönespecifikation

Du som är arbetsgivare ska vid varje löneutbetalning lämna  uppgift om vilket skatteavdrag du gjort.

Vanligast är att lämna en lönespecifikation som då också innehåller uppgifter om bruttolön, förmåner och andra ersättningar, arbetsgivaravgifter samt nettolön.

Lönespecifikationen fungerar som ett bevis på att du har betalat ut ersättning för arbete och dragit av skatt.  Det är viktigt, då din anställde ska kunna stämma av sina lönespecifikationer mot sin kontrolluppgift inför inkomstdeklarationen.

En lönespecifikation bör innehålla följande uppgifter

 • Namn, adress och organisationsnummer till arbetsgivaren
 • Namn, adress och personnummer på den anställde
 • Den anställdes bruttolön före skatteavdrag
 • Den avdragna skatten
 • Utbetald nettolön, utbetalningsdatum
 • Förmåner, traktamente, kostnadsersättningar, övertid, frånvaro, semesteruppgifter och arbetsgivaravgifter

Här ser du ett exempel på hur en lönespecifikation kan se ut

Det här ska du redovisa till Skatteverket

Vid en löneutbetalning ska du lämna uppgifter om hur stort skatteavdrag du gjort åt dina anställda och vilken arbetsgivaravgift du ska betala in i din arbetsgivardeklaration. I deklarationen redovisar du summan av skatteavdraget och arbetsgivaravgifterna för samtliga anställda.

Skatteverket

Till toppen