På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Internationell anställning

Vanliga beskattningsregler gäller om du anställer någon som bor utomlands och vistelsen i Sverige varar sex månader eller längre. Personen är då obegränsat skattskyldig i Sverige. Om vistelsen i Sverige är kortare tid än sex månader beskattas den anställde som begränsat skattskyldig enligt reglerna om SINK (särskild inkomstskatt för utomlands bosatta). Den som beskattas enligt SINK har möjlighet att välja att bli beskattad enligt inkomstskattelagen.

Följande gäller vid SINK:

  • Skatten är 20 procent på ersättningen och eventuella förmåner.
  • Den anställde slipper deklarera i Sverige.
  • Den anställde får inte göra avdrag.
  • Du ska betala arbetsgivaravgift (om den anställde inte visar upp ett utsändningsintyg som blankett E101, A1 eller liknande).
  • Du ska lämna en kontrolluppgift (KU 13).

Ny e-tjänst för inlämning av kontrolluppgifter

Från och med inkomståret 2015 kan du lämna in dina kontrolluppgifter via en ny e-tjänst där filöverföringen sker i det säkra XML-formatet. Det är inte längre möjligt att lämna kontrolluppgifter via USB, CD eller liknande datamedia. Inlämning av kontrolluppgifter för inkomståret 2016 ska göras senast 31 januari 2017.

Du eller den anställde ansöker om SINK genom att fylla i en blankett. Blanketten används också om den anställde väljer att bli beskattad enligt de vanliga skattereglerna i inkomstskattelagen istället för SINK. Om du inte har ett beslut från Skatteverket att den anställde ska bli beskattad enligt SINK eller enligt inkomstskattelagen ska du som arbetsgivare dra skatt enligt skattetabellen (den tabell där arbetsgivaren har sitt säte) plus ytterligare 10 procent.

Gör så här:

1. Fyll i blanketten Ansökan Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SKV 4350).
2. Bifoga en kopia av en id-handling för den anställda, till exempel en fotokopia av passet.
3. Sänd in ansökan till det skattekontor där du som arbetsgivare är registrerad.

När Skatteverket har beviljat ansökan får den anställda ett SINK-beslut där det står att skatten är 20 procent.

Skattefria kostnadsersättningar

Följande kostnadsersättningar  är skattefria vid tillfällig anställning i Sverige:

  • ersättning för logi under den tid arbetet utförs i Sverige
  • ersättning för resa till och från Sverige vid anställningens början och slut

Särskilda regler gäller för kostnadsersättningar som betalas ut till personer bosatta inom EU/EES. Läs mer i Rättslig vägledning.länk till annan webbplats

Inkomster kan också vara skattefria på grund av ett skatteavtal. Ett exempel är de s.k. gränsgångarreglerna i det nordiska skatteavtalet.

Skatteverket

Till toppen