På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
Du som har anställda som arbetar med systematisk och kvalificerad forskning eller utveckling i kommersiellt syfte kan få avdrag från arbetsgivaravgifterna. För att få det här avdraget krävs att vissa förutsättningar är uppfyllda både när det gäller dina anställdas ålder, arbetstid och själva arbetet med forskning och utveckling.
Forskningsavdrag infördes den 1 januari 2014.
Med forskning avses systematiskt och kvalificerat arbete med att i kommersiellt syfte ta fram ny, inte tidigare känd, kunskap.
Med utveckling avses systematiskt och kvalificerat arbete med att i kommersiellt syfte använda resultatet av forskning för att utveckla nya varor, tjänster eller produktionsprocesser eller att väsentligt förbättra redan existerande sådana. Forskningsresultat ska vara en avgörande förutsättning för utvecklingen. Kravet på att utvecklingsarbetet ska utgå från forskningsresultat är till för att skilja det från vanligt arbete med att löpande utveckla en befintlig produkt, såsom att den förfinas, justeras eller anpassas.
Att arbetet med forskning och utveckling ska ha ett kommersiellt syfte innebär att du inte kan göra avdrag om du deltar i ett forsknings- eller utvecklingsprojekt som bedrivs i offentlig regi och bekostas av offentliga medel. Att arbetet ska vara systematiskt innebär att det ska följa en metod eller plan.
Att arbetet ska vara kvalificerat innebär att den anställda ska direkt arbeta med forskning eller utveckling.
Du får inte göra avdrag på ersättningar som betalas ut till anställda som arbetar med ledning och styrning eller exempelvis stöd, service, underhåll, kvalitetssäkring eller marknadsföring.
Du får bara göra avdraget om den anställda under kalendermånaden har arbetat med forskning eller utveckling under minst 75 procent och minst 15 timmar av sin faktiska arbetstid.
Avdraget beräknar du fram till och med 31 mars 2020 till 10 % av underlaget för alla dina anställda som arbetar med forskning eller utveckling där du ska betala full arbetsgivaravgift. Avdrag får du göra med 10 % av avgiftsunderlaget men det sammanlagda avdraget får högst vara 230 000 kronor per koncern och kalendermånad. Avdraget får inte medföra att avgifterna understiger ålderspensionsavgiften på 10,21 %.
Från och med den 1 april 2020 är forskningsavdraget förstärkt genom att du kan få nedsättning av både arbetsgivaravgifter och allmän löneavgift. Det totala avdraget är 19,59 % per månad och gäller ersättningar som betalas ut efter den 31 mars 2020. Dessutom är taket för det sammanlagda avdraget höjt till totalt 919 239 kr per koncern och kalendermånad. Om du inte har fast driftställe i Sverige är avdraget högst 9,59 % och sammanlagt högst 450 000 kr per koncern och kalendermånad.
Eftersom ett avdrag från arbetsgivaravgifterna inte får göra att sammanlagd avgift blir lägre än ålderspensionsavgiften på 10, 21 procent kan du inte få forskningsavdrag på ersättningar till anställda som vid årets ingång är 65 år eller äldre.
För anställda som har fyllt 15 men inte 18 år vid årets ingång betalar du endast ålderspensionsavgift på ersättningar som inte överstiger 25 000 kr. Du kan få forskningsavdrag för den del av ersättningen till en ung anställd som överstiger 25 000 kr.
Om du har rätt till växa-stöd får ersättningen upp till 25 000 kr per månad inte samtidigt ingå i underlaget för forskningsavdrag. Däremot kan du få forskningsavdrag på den del av ersättningen som överstiger 25 000 kr.
Du som uppfyller kraven för både forskningsavdrag och avdrag för regionalt stöd ska i första hand göra forskningsavdrag.
För att få forskningsavdrag redovisar du underlaget i ruta 470. Här redovisar du total ersättning till de anställda som arbetar med forskning och utveckling. I ruta 475 redovisar du avdraget.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.