Här kan du läsa om när en samfällighetsförening som uppför och förvaltar en gemensamhetsanläggning ska vara momsregistrerad och ta ut moms från medlemmarna.
Nytt ställningstagande
Skatteverket har nyligen publicerat ett nytt ställningstagande om moms i samfällighetsföreningar.
En samfällighetsförening ska vara momsregistrerad om de uppför och förvaltar en gemensamhetsanläggning mot att medlemmarna betalar sin andel av kostnaderna för anläggningen. Föreningen omsätter då varor och tjänster och bedriver ekonomisk verksamhet.
Föreningen ska ta ut moms med utgångspunkt i de ersättningar som medlemmarna betalar. Det gäller inte om föreningen omfattas av momsbefrielse för företag och föreningar på grund av låg omsättning. Föreningen ska ta ut moms på det totala uttaxerade beloppet enligt debiteringslängden och även på separata betalningar som görs av medlemmen för föreningens förvaltning. Med uttaxerade belopp menas de medel som behövs från medlemmarna i en samfällighetsförening och som bestäms i den budget som beslutas på årsstämman. Debiteringslängden visar hur stor andel av samfällighetens kostnader som tillhör varje fastighet och den bestäms av Lantmäteriet.
En samfällighetsförening ska även ta ut moms när den köper in varor eller tjänster för att sedan sälja dem vidare till medlemmarna. Det kan till exempel vara när föreningen köper in vatten från en utomstående leverantör och säljer det vidare till medlemmarna.
Eftersom Skatteverket har tagit fram ett nytt ställningstagande ska en samfällighetsförening se till att bli momsregistrerad så snart som möjligt. Om föreningen vill bli skattskyldig för tid bakåt kan den begära det och ska då redovisa både utgående och ingående moms för sin verksamhet.
Ställningstagandet har inte tagits fram på grund av någon ny lagstiftning. Vanligtvis fattar Skatteverket inte beslut som rör äldre redovisningsperioder när vi har publicerat ett ställningstagande som innebär en förändrad syn på en lagstiftning.
En samfällighetsförening med en omsättning på högst 30 000 kronor under ett beskattningsår är befriade från moms. Det gäller om föreningen har en omsättning där beskattningsunderlaget inte överstiger 30 000 kronor under ett beskattningsår eller under de två närmast föregående beskattningsåren. Det är då frivilligt för föreningen att välja om den vill vara momsregistrerad.
Förslag om höjd omsättningsgräns
Riksdagen beslutade den 4 maj 2022 att höja omsättningsgränsen till 80 000 kronor. Ändringen träder i kraft den 1 juli 2022.
Mer information kommer inom kort.
Om föreningen har en årsomsättning under en miljon kronor behöver föreningen bara redovisa moms en gång per år. Överstiger årsomsättningen en miljon kronor ska föreningen redovisa momsen varje kvartal.
Statsbidrag för enskilda vägar från Trafikverket räknas inte som omsättning. Föreningen ska alltså inte redovisa utgående moms på bidraget och inte räkna med det i omsättningsgränsen.
Det finns inget krav på att en samfällighetsförening ska utfärda en faktura till en medlem som är privatperson. Om medlemmen däremot är en juridisk person måste föreningen utfärda en faktura till medlemmen.
En samfällighetsförening är bokföringsskyldig om det står inskrivet i föreningens stadgar eller om föreningens tillgångar överstiger 1,5 miljoner kronor.
En delägarbeskattad samfällighetsförening som inte är bokföringsskyldig ska ändå skriva ner en förteckning över föreningens inkomster och utgifter. Föreningen har sedan förteckningen som underlag för att ta ut avgifter från sina medlemmar.
För en delägarbeskattad samfällighetsförening, som är bokföringsskyldig, ska räkenskapsåret vara kalenderår. För en föreningsbeskattade samfälligheter, som är bokföringsskyldiga, kan räkenskapsåret vara antingen kalenderår eller brutet räkenskapsår.
För en samfällighetsförening som inte är bokföringsskyldiga finns inga regler om räkenskapsår, varken om längden på räkenskapsåret eller dess förläggning i tiden.
Räkenskapsåret är normalt beskattningsår, men för samfällighetsföreningar som inte är bokföringsskyldiga är beskattningsåret alltid kalenderår.