Denna information om samordningsnummer riktar sig till statliga myndigheter.
Samordningsnumret är en identitetsbeteckning på en person som inte är eller aldrig har varit folkbokförd i Sverige. Precis som med ett personnummer är ett samordningsnummer unikt och alltid kopplat till samma person. Om en person med samordningsnummer senare blir folkbokförd ersätts samordningsnumret av personnumret.
Samordningsnummer tilldelas efter begäran från en statlig myndighet eller en enskild utbildningsanordnare som behöver det i sin verksamhet. Samordningsnummer kan behövas för att undvika personförväxling eller för att utbyta information med andra myndigheter eller organisationer.
Samordningsnumret används exempelvis för registrering i:
Samordningsnummer tilldelas även för personer som har diplomatisk immunitet men som inte kommer vistas tillräckligt länge i Sverige för att få ett riktigt personnummer, alltså kortare tid än ett år.
Vilka som får begära att samordningsnummer tilldelas en person framgår av 5,6 §§ folkbokföringsförordningen (1991:749). I normalfallet är det en myndighet som begär samordningsnummer men den enskilde kan i vissa fall själv ansöka om samordningsnummer.
Hanteringen av samordningsnummer i ADB-sammanhang följer samma principer som för personnummer. Det innebär exempelvis att numret lagras i folkbokföringsdatabasen med en inledande sekelangivelse – 18, 19 eller 20.
Samordningsnumret består liksom personnumret av tio siffror. De inledande sex siffrorna utgår från personens födelsetid (år, månad och dag). Därefter följer ett tresiffrigt individnummer som motsvarar födelsenumret i ett personnummer. Individnumret hämtas slumpvis ur en serie 001-999 för alla som är födda samma dag. Numret är udda för män och jämnt för kvinnor. Siffran för födelsedag ökas med talet 60 och en kontrollsiffra beräknas på samma sätt som för ett personnummer.
Exempel
Samordningsnummer för en man som är född den 3 oktober 1970 och har individnummer 239 blir
701003
+60
————
701063-2391
Skatteverket har utvecklat en tjänst där den anslutande myndigheten skickar rekvisition och bifogar uppvisade handlingar elektroniskt till Skatteverket. Ett kvitto på mottagen rekvisition skickas direkt. När samordningsnumret är tilldelat skickas numret elektroniskt tillbaka till myndigheten.
För att kunna ansluta till tjänsten behöver den anslutande myndigheten bygga ett eget gränssnitt. Ett avtal upprättas mellan Skatteverket och myndigheten. Avtalet innehåller bland annat uppgift om kommunikationssätt, vad som gäller vid förändringar av tjänsten, ansvar och giltighet.
Har du frågor om tjänsten kan du mejla dem till oss via vårt kontaktformulär som du når i länken nedan. Skriv "Tjänsten Samordningsnummer" överst i meddelandet så hamnar du rätt.
Om du är representant för en statlig myndighet eller enskild utbildningssamordnare som inte är ansluten till tjänsten Samordningsnummer och du behöver begära tilldelning av ett samordningsnummer eller förnya ett befintligt samordningsnummer måste du använda rätt blankett.
Om du som representant behöver begära tilldelning av ett nytt samordningsnummer använder du blanketten Samordningsnummer, begäran (SKV 7824).
Fyll i blanketten och skicka in den till adressen som finns angiven på blanketten.
Om du som representant behöver förnya ett samordningsnummer som är aktivt innan det blir vilandeförklarat använder du blanketten Samordningsnummer, anmälan om förnyelse myndighet (SKV 7546).
Fyll i blanketten och skicka in den till adressen som finns angiven på blanketten.
Om det samordningsnummer som du behöver förnya har blivit vilandeförklarat gör du istället en ansökan om förnyelse.
Mer information om förnyelse och vilandeförklaring av samordningsnummer finns på Rättslig vägledning.
Om samordningsnumret är vilandeförklarat använder du blanketten Samordningsnummer, ansökan om förnyelse myndighet (SKV 7547).
Fyll i blanketten och skicka in den till adressen som finns angiven på blanketten.
Om det samordningsnummer som du behöver förnya är aktivt gör du istället en anmälan om förnyelse.
Mer information om förnyelse och vilandeförklaring av samordningsnummer finns på Rättslig vägledning.