Ideella föreningar ska redovisa lön, ersättningar och skatteavdrag per person varje månad i arbetsgivardeklarationen. För ideella föreningar gäller samma regler som för andra arbetsgivare. Det kan däremot finnas undantag för idrottsföreningar. Här har vi samlat information till er som ska redovisa lön, ersättning, arbetsgivaravgift och skatteavdrag för en idrottsförening.
När ni betalar ut 100 kronor eller mer i lön eller ersättning under ett år ska ni lämna uppgift om det till Skatteverket. Vanligtvis ska ni även betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag när ni gör en utbetalning på 1000 kronor eller mer.
Riksdagen har beslutat att du som arbetsgivare ska lämna uppgift om arbetsplatsens adress och arbetsplatsens ort i individuppgift eller kontrolluppgift om den anställda bara haft ett tjänsteställe under redovisningsperioden. Uppgifterna ska lämnas från och med redovisningsperioden januari 2023.
En anställd kan bara ha ett tjänsteställe hos en och samma arbetsgivare. Huvudregeln är att tjänstestället är där den anställda utför huvuddelen av sitt arbete. Sen finns några undantag till huvudregeln. Det är du som arbetsgivare som ansvarar för att göra en bedömning av var tjänstestället är. Observera att uppgift om en anställds tjänsteställe inte är samma som den uppgift om arbetsställenummer som arbetsgivare lämnar i individuppgiften.
Hur föreningen ska redovisa idrottsersättning beror på om den är registrerad som arbetsgivare eller inte.
En idrottsförening som är registrerad som arbetsgivare, men även betalar ersättningar som de inte är skyldiga att betala arbetsgivaravgifter eller göra skatteavdrag för, kan välja att
Har ni lämnat uppgiften i en arbetsgivardeklaration ska ni alltså inte lämna en kontrolluppgift.
Exempel: Ni som har en anställd som både är idrottsutövare och till exempel kanslist ska redovisa idrottsersättningen som är under 26 250 kronor för 2023 och 24 150 kronor för 2022 i fält 131, kanslilönen i fält 011 och avdragen skatt i fält 001.
För att använda tjänsten Arbetsgivardeklaration behöver ni registrera ett deklarationsombud. Det gör ni genom att skicka in blanketten Deklarationsombud (SKV 4809) eller Firmatecknare (SKV 4801). Skicka med ett protokoll där det framgår vem som är firmatecknare.
En idrottsförening som bara betalar ut idrottsersättningar under 26 250 kronor för 2023 och 24 150 kronor för 2022, eller lön till andra anställda under 1 000 kronor, ska inte vara registrerad som arbetsgivare. Då ska ni bara redovisa ersättningen på kontrolluppgift KU10 i fält 031.
Tänk på att om föreningen har gjort skatteavdrag måste ni registrera er som arbetsgivare och redovisa ersättningen på individuppgift.
Ni behöver inte betala arbetsgivaravgifter eller dra skatt på ersättningar under 26 250 kronor per idrottsutövare under år 2023 och 24 150 kronor 2022. Det gäller för ideella föreningar som främst ägnar sig åt idrottslig verksamhet. Föreningen ska ha ett syfte som är till nytta för allmänheten, en öppen medlemsantagning och en verksamhet som bidrar till att stödja föreningens syfte.
Ni ska alltså betala arbetsgivaravgifter och dra skatt på hela beloppet om ersättningen, per idrottsutövare, sammanlagt är 26 250 kronor eller mer under 2023.
Traktamenten, bilersättningar eller andra kostnadsersättningar som idrottsutövaren får göra avdrag för ska inte räknas med i beloppet.
Redovisa ersättningar som ni inte ska betala arbetsgivaravgifter för i fält 131 i tjänsten Arbetsgivardeklaration eller i fält 031 i tjänsten kontrolluppgifter.
Ni ska inte betala arbetsgivaravgifter eller göra skatteavdrag om ni bara betalat reseersättning mellan bostaden och hemmaplan (tjänstestället). Det gäller om den som får resan betald är en idrottsutövare eller en tillfälligt anlitad uppdragstagare som inte får någon annan ersättning från föreningen under året, till exempel mat eller logi.
Exempel på idrottsutövare:
Exempel på personer som inte räknas som idrottsutövare:
En ideell förening som är ansluten till Riksidrottsförbundet har idrottslig verksamhet. Även om föreningen inte är ansluten till Riksidrottsförbundet kan den ha idrottslig verksamhet. Det gäller om föreningen har till ändamål att uppmuntra till motion och regelbunden fysisk aktivitet. Schack, bridge och e-sport räknas inte som idrottslig verksamhet.
Ni ska betala arbetsgivaravgifter och dra skatt på ersättningar som ni betalar ut till en idrottsutövare för resor till och från ordinarie träningsplats eller hemmaplan. Det gäller om ersättningen är 26 250 kronor eller mer för 2023 och 24 150 kronor för 2022.
Ni kan betala ut ersättning till idrottsutövaren för resor mellan bostaden och bortaplan utan att betala arbetsgivaravgifter eller dra skatt. Ni kan betala ut 25 kronor/mil skattefritt om idrottsutövaren använder egen bil till bortamatchen eller för faktiskt kostnad om idrottsutövaren reser med till exempel tåg, flyg och buss. Ni redovisar utbetalningen i Skatteverkets tjänst Lämna kontrolluppgifter genom att kryssa i fältet 050, Bilersättning enligt schablon.
Om ni däremot betalar ut ett högre belopp än 25 kronor/mil ska ni betala arbetsgivaravgifter och dra skatt på den del av ersättningen som överstiger 25 kronor/mil. Det gäller om ersättningen är 26 250 kronor eller mer för 2023 och 24 150 kronor för 2022.
Du kan göra avdrag för ökade kostnader för logi, resor, måltider på samma sätt som vid en tjänsteresa. Anställningen eller uppdraget får högst vara en månad och avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen måste vara mer än 5 mil. Det gäller till exempel idrottsdomare och föreläsare som är tillfälligt anställda av föreningen.
Det innebär alltså att föreningen inte behöver betala arbetsgivaravgifter och dra skatt på reseersättningar till domare, idrottsutövare eller föreläsare om följande punkter är uppfyllda:
Ni ska betala arbetsgivaravgifter och dra skatt på den del som överstiger 25 kronor/mil för resor med egen bil om ersättningen betalas ut till en domare som är anlitad av ett idrottsförbund på riksnivå eller distriktsnivå. Det gäller även om den lokala arrangören betalar ut en mindre del av ersättningen till domaren, till exempel reseersättning.
Traktamente är en kostnadsersättning som ni betalar ut för att täcka en anställds ökade levnadskostnader vid en tjänsteresa. Det kan vara kostnader för mat, övernattning och småutgifter.
Ni behöver inte betala arbetsgivaravgifter eller dra skatt när ni betalar ut traktamente till en idrottsutövare som är på en tjänsteresa om beloppet inte överstiger schablonbeloppet. Det gäller om det sker en övernattning och att både tävlingen och övernattningen sker minst 50 km från idrottsutövarens ordinarie träningsplats eller hem.
Här följer några exempel på när ni ska redovisa kostförmån, och när ni inte behöver göra det.
Ni behöver inte redovisa någon kostförmån om en tränare eller anställd spelare får mat i samband med att hen åker på cup någon enstaka gång per år. Om hen däremot åker på cuper varje eller varannan vecka och får mat, ska ni redovisa en kostförmån för tränaren eller spelaren. Om ni betalar traktamente till tränaren eller spelaren ska ni i så fall minska traktamentet med ett schablonavdrag för respektive måltid hen har fått.
Ni behöver inte redovisa någon kostförmån för mat till barn och ungdomar när de deltar i föreningens idrottsverksamhet, till exempel i samband med cuper.
Ni ska redovisa en kostförmån om ni anlitar en idrottsman som delar ut pris eller en artist som får fri mat i samband med ett evenemang. Det gäller inte om artisten eller idrottsmannen är godkänd för F-skatt. Då ska hen i stället ta upp det i sin näringsverksamhet.
Förmåner är en skattepliktig ersättning, som inte är kontanter, som en anställd får från sin arbetsgivare.
Föreningen ska betala arbetsgivaravgifter på ersättning som motsvarar rabatten om en idrottsutövare får köpa rabatterade säsongskort och dessa kan användas av andra. Det gäller om ersättningen är 26 250 kronor eller mer för 2023 och 24 150 kronor för 2022.
Ni behöver inte betala arbetsgivaravgifter eller dra skatt om ni ger arbetskläder till en idrottsutövare. Det gäller om kläderna är anpassade för att endast användas i den idrottsliga verksamheten, är enhetliga och kan jämställas med en uniform.
Ni kan dela ut en tävlingsvinst i form av medaljer, plaketter, pokaler eller andra minnesföremål, utan att betala arbetsgivaravgifter eller dra skatt. Det gäller oavsett värdet på vinsten. En förutsättning är att personen som tar emot priset inte har gjort något uppdrag åt eller är anställd i föreningen.
Ni ska betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag om tävlingsvinsten är en kontant ersättning, eller ett presentkort som går att lösa in mot kontanter, och värdet är 26 250 kronor eller mer för 2023 och 24 150 kronor för 2022. Om vinnaren inte är en idrottsutövare ska ni betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag på vinster över 1 600 kronor 2023.
Om vinsten är mellan 100 kronor och 999 kronor ska ni redovisa vinsten på en kontrolluppgift vid årets slut eller på en individuppgift den månad vinsten betalas ut.
Ni ska betala arbetsgivaravgifter och dra skatt om något av följande stämmer in:
• värdet av vinsten är 26 250 kronor eller mer för 2023 och 24 150 kronor för 2022
• mottagaren är anställd eller har utfört ett uppdrag åt den som delar ut vinsten.
Övriga vinster är allt som inte är minnesföremål eller kontanter, till exempel ett presentkort som inte går att lösa in mot kontanter, kläder eller idrottsutrustning.
Ni behöver inte redovisa arbetsgivaravgifter om ni betalar startavgifter åt medlemmar i er förening och startavgiften är en del av föreningens verksamhet. . Är startavgiften däremot en ersättning för utfört arbete, ska ni redovisa arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag om startavgiften är på 26 250 kronor eller mer för2023 och 24 150 kronor för 2022.
Här följer några exempel på hur föreningen ska redovisa startavgifter.
Marika är medlem i ett simsällskap och åker ofta på tävlingar. Föreningen betalar startavgifterna för henne och de andra i hennes årsklass. Marika jobbar även som simlärare på sommaren.
Ni ska redovisa och betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag för Marikas lön som simlärare om den är 26 250 kronor eller mer för 2023 och 24 150 kronor för 2022. Däremot behöver ni inte redovisa hennes startavgifter eftersom hon är medlem i föreningen och startavgifterna inte är en ersättning för hennes arbete som tränare.
Liam är medlem i en tennisklubb. Klubben har dålig ekonomi och betalar inga startavgifter för sina medlemmar. Liam är tränare för åttaåringarna och får därför startavgiften betald för tre tävlingar under året.
Ni ska redovisa och betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag på startavgifterna. Detta eftersom det är Liams roll som tränare som gör att han får startavgifterna betalda. Det gäller om Liams startavgifter och eventuell annan ersättning är på 26 250 kronor eller mer för 2023 och 24 150 kronor för 2022.
Ali är medlem och materialförvaltare i en skidklubb. Föreningen betalar startavgifter i tre tävlingar varje år för alla medlemmar. På skolan där Ali går är det några kompisar som bestämt att de ska åka ett stort cykellopp. Föreningen beslutar att de ska betala denna startavgift för Ali.
Ni ska redovisa och betala arbetsgivaravgifter och göra skatteavdrag på startavgiften eftersom tävlingen inte har med föreningens verksamhet att göra. Det gäller om Alis startavgifter och eventuell annan ersättning är på 26 250 kronor eller mer för 2023 och 24 150 kronor för 2022.
Här kan ni läsa om hur ni redovisar arbetsgivaravgifter och skatt när ni anlitar en utländsk idrottsutövare.
Ni ska dra skatt med 15 procent (A-SINK) om ni betalar ut ersättning till en idrottsutövare som inte är bosatt i Sverige. Detta gäller om personen är i Sverige mindre än sex månader och gör ett publikframträdande. Om personen är här längre än 6 månader gäller vanliga beskattningsregler.
Ni ska vanligtvis betala arbetsgivaravgifter på ersättningar till utomlands bosatta idrottsutövare om ersättningen är 26 250 kronor eller mer för 2023 och 24 150 kronor för 2022. Däremot behöver ni inte betala arbetsgivaravgifter om ersättningen betalas ut till någon av följande:
Ni som betalar ut ersättning till en internationell idrottsutövare ska varje månad redovisa arbetsgivaravgifter och skatt i en arbetsgivardeklaration, samt avdragen skatt på en individuppgift om ersättningen är 26 250 kronor eller mer för 2023 och 24 150 kronor för 2022. För att personen som tar emot ersättning ska få sin avdragna skatt måste hen ha ett svenskt personnummer eller ett samordningsnummer. Ni ansöker om ett samordningsnummer genom att skicka in blanketten Tilldelning av samordningsnummer A-SINK (SKV 2730)
På Migrationsverkets hemsida finns information om vad du bör tänka på om ni anlitar en tredjelandsmedborgare.
I samband med byte av klubb är det vanligt att en spelare får en ersättning utbetald vid spelarövergången.
Ersättningen som spelaren tar emot kallas för en sign-on bonus om spelarövergången sker från en utländsk klubb till en svensk klubb. Om spelarövergången i stället sker från en svensk klubb till en utländsk klubb och ni betalar ut en ersättning till en spelare som har ett pågående kontrakt med en svensk klubb kallas detta för sign-off bonus.
Det som avgör vilken skatt ni ska dra på en sign-on eller sign-off bonus beror på var idrottsutövaren är skatterättsligt bosatt när bonusen kan användas. Ni ska betala 15 procent i skatt om idrottsutövaren är bosatt utomlands.
Om spelaren under anställningen har tillhört eller ska tillhöra svensk socialförsäkring ska föreningen betala arbetsgivaravgifter på bonusen om den är på 26 250 kronor eller mer för 2023 och 24 150 kronor för 2022.
Ni ska betala arbetsgivaravgifter och dra skatt på sponsorersättning som ni betalar ut till en idrottsutövare som är anställd av föreningen och ersättningen är 26 250 kronor eller mer för 2023 och 24 150 kronor för 2022. Om idrottsutövaren däremot bedriver näringsverksamhet och är godkänd för F-skatt, behöver ni inte betala arbetsgivaravgifter eller dra skatt. Det kan till exempel handla om en speedwayförare som tävlar i egen regi.
Sponsorersättning kan till exempel vara reklam på kläder eller fordon.
En agent kan företräda en spelare i förhandlingar och i samband med att ett kontrakt skrivs. En idrottsförening kan också anlita en agent för till exempel scouting av nya spelare.
Ni ska betala arbetsgivaravgifter och dra skatt på beloppet om ni betalar ut en ersättning till en agent som företräder en spelare eller en förening och ersättningen är 26 250 kronor eller mer för 2023 och 24 150 kronor för 2022. Det gäller om agenten inte bedriver näringsverksamhet och är godkänd för F-skatt.
Ni ska inte betala arbetsgivaravgifter eller skatt på ersättningar som betalas ut i form av stipendier om stipendiet betalas ut vid ett enstaka tillfälle. Detta gäller inte om stipendiet är en ersättning för utfört arbete åt föreningen eller någon annan som har ett intresse i föreningen.
Det finns undantag som gäller om stipendiet betalas ut från ett idrottsförbund till en landslagsspelare.
Direktpension är ett avtal mellan idrottsföreningen och idrottsutövaren om pension som i framtiden ska betalas ut direkt från arbetsgivaren till en före detta anställd.
Det är vanligt att direktpensionen säkerställs genom att idrottsutövaren får panträtt i en kapitalförsäkring som idrottsföreningen tecknat. Med panträtt menas att idrottsutövaren har en säkerhet för sin framtida pension om föreningen exempelvis skulle gå i konkurs. Ett sådant löfte om direktpension innebär att idrottsföreningen inte behöver betala arbetsgivaravgifter på premierna till kapitalförsäkringen. Däremot ska idrottsföreningen betala särskild löneskatt på pensionskostnaden när pensionen betalas ut till den före detta idrottsutövaren.
Om du i tidigare redovisningsperioder har redovisat ersättning på individnivå som inte är underlag för arbetsgivaravgifter, men det nu visar sig att ersättningen blir avgiftspliktig, ska arbetsgivaravgifter betalas från första kronan.
Du ska då redovisa den totala avgiftspliktiga ersättningen i den redovisningsperiod som du har upptäckt detta. Den del som du tidigare har redovisat som avgiftsfri ska du redovisa i ruta 010, Avräkning från avgiftsfri ersättning.
Du betalar ut en idrottsersättning för ett jobb där du inte tror att löner och förmåner kommer att överstiga 26 250 kronor eller mer för 2023 och 24 150 kronor för 2022 (ett halvt prisbasbelopp). Du betalar ut 10 000 kronor i maj och redovisar ersättningen i arbetsgivardeklarationen för redovisningsperioden maj i ruta 131, Kontant ersättning som inte är underlag för socialavgifter.
I november anlitar du betalningsmottagaren igen och betalar ut 17 000 kronor.
Ersättningen för arbete överstiger därmed 26 250 kronor eller mer för 2023 och 24 150 kronor för 2022. Du ska nu redovisa hela beloppet, 27 000 kronor i arbetsgivardeklarationen för redovisningsperioden november. Du redovisar beloppet genom att fylla i 27 000 kronor i ruta 011, Kontant ersättning som är underlag för arbetsgivaravgifter. I ruta 010 tar du upp 10 000 kronor som du tidigare redovisat som avgiftsfri ersättning, ruta 131.