På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?
När du för första gången anställer någon ska du registreras som arbetsgivare. Du behöver vara arbetsgivare om du ska betala ut ersättning för arbete till en betalningsmottagare som inte är godkänd för F-skatt. Det innebär att du kan vara arbetsgivare för både anställda, uppdragstagare och näringsidkare.
De här uppgifterna behöver du ha när du ska registrera dig som arbetsgivare
Det finns två sätt att registrera dig som arbetsgivare.
Genom att anmäla dig elektroniskt via webbplatsen verksamt.se
Genom att fylla i och skicka in en pappersblankett
Lämnar du din anmälan i e-tjänsten kan du följa ditt ärende via Mina sidor på verksamt.se, där du kan kontrollera att din anmälan har kommit in. Handläggningstiden för din anmälan går också oftast snabbare när uppgifterna lämnas via e-tjänsten.
När du är registrerad som arbetsgivare kan du lämna arbetsgivardeklarationer i tjänsten Arbetsgivardeklaration på Mina sidor.
E-tjänsten är stängd för underhåll onsdag 14 april kl. 06:30 - 11:00.
Du kan även lämna på blanketter. Du skriver ut en huvuduppgift per redovisningsperiod och har du betalat ut lön eller gett ut förmåner ska du också skriva ut en individuppgift per betalningsmottagare.
Beroende på vilken typ av verksamhet du har finns det olika regler för vem du får anställa. Här har vi sammanställt vad som gäller för olika verksamhetstyper.
Som enskild näringsidkare kan du inte vara anställd i den egna verksamheten. Du kan inte heller anställa make/maka eller barn (om de är under 16 år) även om de är delaktiga i verksamheten. Det gäller också sambor som tidigare har varit gifta med varandra eller som har gemensamma barn.
Som delägare i ett handelsbolag kan du inte själv vara anställd i bolaget.
Har du ett aktiebolag kan du vara anställd i den egna verksamheten. Är du delägare i ett aktiebolag som tar ut lön eller förmån räknas du som anställd, och aktiebolaget ska då vara registrerat som arbetsgivare även om du inte har några andra anställda.
Om du är en utländsk företagare ansöker du om registrering elektroniskt via e-tjänsten Registrering av utländska företag i Sverige eller ansöker du genom att fylla i och skicka in en pappersblankett.
Här kan du få fram viktiga datum för ditt företag. Då kan du lätt se när du behöver betala in skatter, deklarera eller när du får utbetalningar.