På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Folkbokföring – samordningsnummer

Denna information om samordningsnummer riktar sig till statliga myndigheter.

Samordningsnumret är en identitetsbeteckning på en person som inte är eller aldrig har varit folkbokförd i Sverige. Precis som med ett personnummer så är ett samordningsnummer unikt och alltid kopplat till samma person. Om en person som har fått samordningsnummer senare blir folkbokförd kopplas samordningsnumret ihop med personnumret.

Om samordningsnummer

Samordningsnummer tilldelas efter begäran från en statlig myndighet eller en enskild utbildningsanordnare, t.ex. en privat högskola, om verksamheten behöver uppgiften för att undvika personförväxling eller för att utbyta information med andra myndigheter eller organisationer.

Samordningsnumret används exempelvis för registrering i:

  • Skatteverkets beskattningsdatabas
  • passregistret
  • socialförsäkringsregistret
  • vägtrafikregistret

Samordningsnummer tilldelas även för personer som har diplomatisk immunitet men som inte kommer vistas tillräckligt länge i Sverige för att få ett riktigt personnummer, alltså kortare tid än ett år.

Det är inte möjligt för en enskild person att ansöka om samordningsnummer. Vilka som får begära att samordningsnummer tilldelas en person framgår av 5 § folkbok­förings­­förordningen (1991:749).

Hanteringen av samordningsnummer i ADB-sammanhang följer samma principer som för personnummer. Det innebär exempelvis att numret lagras i folkbokföringsdatabasen med en inledande sekelangivelse – 18, 19 eller 20.

Samordningsnumrets uppbyggnad

Samordningsnumret består liksom personnumret av tio siffror. De inledande sex siffrorna utgår från personens födelsetid (år, månad och dag). Därefter följer ett tresiffrigt individnummer som motsvarar födelsenumret i ett personnummer. Individnumret hämtas slumpvis ur en serie 001-999 för alla som är födda samma dag. Numret är udda för män och jämnt för kvinnor. Siffran för födelsedag ökas med talet 60 och en kontrollsiffra beräknas på samma sätt som för ett personnummer.

Exempel

Samordningsnummer för en man som är född den 3 oktober 1970 och har individnummer 239 blir

701003
       +60
————
701063-2391

Tjänsten Samordningsnummer

Skatteverket har utvecklat en tjänst där den anslutande myndigheten skickar rekvisition och bifogar uppvisade handlingar elektroniskt till Skatteverket. Ett kvitto på mottagen rekvisition skickas direkt. När samordningsnumret är tilldelat skickas numret elektroniskt tillbaka till myndigheten.

Anslutning till tjänsten

För att kunna ansluta till tjänsten behöver den anslutande myndigheten bygga ett eget gränssnitt. Ett avtal upprättas mellan Skatteverket och myndigheten. Avtalet innehåller bland annat uppgift om kommunikationssätt, vad som gäller vid förändringar av tjänsten, ansvar och giltighet.

Bra att veta om tjänsten

  • All kommunikation sker med filöverföring via e-transport eller SHS.
  • Teknisk beskrivning av tjänsten finns att beställa. Använd vårt kontaktformulär.
  • Skatteverket har en testmiljö att testa mot.
  • Tjänsten debiteras inte.

Kontakt

Har du frågor om tjänsten kan du mejla dem till oss via vårt kontaktformulär som du när i länken nedan. Skriv "Tjänsten Samordningsnummer" överst i meddelandet så hamnar du rätt.

Ställ en fråga om folkbokföringlänk till annan webbplats

Skatteverket

Till toppen