På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Ekonomisk förening

En ekonomisk förening ska främja medlemmarnas ekonomiska intressen och bedriva ekonomisk verksamhet. Föreningen ska ha minst tre medlemmar, dessa kan vara personer eller företag. Varje medlem ska betala en insats till föreningen och eventuellt en årlig medlemsavgift.

En bostadsrättsförening är en form av ekonomisk förening.

En ekonomisk förening ska deklarera Inkomstdeklaration 2. Här hittar ni deklarationstidpunkter och instruktioner för deklarationen.

Här kan ni läsa mer om vad ni bör tänka på när ni ska starta en ekonomisk förening.

Läs mer hos Bolagsverket och på verksamt.se

Ekonomiska föreningar registreras hos Bolagsverket. Ni kan läsa mer om ekonomiska föreningar på Bolagsverkets webbplats eller på verksamt.se.

Medlemmarna ska få ett ekonomiskt utbyte

Medlemmarna ska få ett ekonomiskt utbyte av att delta i den ekonomiska föreningen. Utbytet kan till exempel vara en anställning, ett bättre pris eller sänkta kostnader.

Medlemmarna ska delta i verksamheten

Föreningens medlemmar ska delta i verksamheten. Medlemmarna kan delta i verksamheten på olika sätt. Det kan till exempel vara genom att använda föreningens tjänster eller bidra med en egen arbetsinsats.

En bostadsrättsförening är en form av ekonomisk förening

En bostadsrättsförening upplåter lägenheter med bostadsrätt i föreningens fastighet. Bostadsrättsföreningar är den enda typen av föreningar som får upplåta lägenheter med bostadsrätt till medlemmarna. Föreningen måste upplåta minst tre lägenheter.

Föreningen blir en juridisk person när den har registrerats hos Bolagsverket

När föreningen har registrerats hos Bolagsverket blir den en juridisk person. Det innebär att föreningen kan teckna avtal, ha anställda och äga saker. En juridisk person kan också vara part inför domstolar och myndigheter. Medlemmarna är normalt inte betalningsansvariga för föreningens skulder, men däremot kan de förlora den egna insatsen.

Skatteverket

Till toppen