På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Starta, driva och avregistrera en förening, ett registrerat trossamfund eller en stiftelse

Vill ni starta eller avregistrera en förening, ett registrerat trossamfund eller en stiftelse? Hur ni gör beror på föreningsformen. Föreningsformen avgör också vilka skatteregler som gäller för er. En förening ska deklarera varje år även om den är vilande, det vill säga om ni inte har någon verksamhet just nu.

Ideella föreningar, registrerade trossamfund och stiftelser lämnar Inkomstdeklaration 3. Ekonomiska föreningar lämnar Inkomstdeklaration 2.

Anmäl alltid om ni har bytt adress. Olika föreningsformer ändrar adress på olika sätt.

Idrottsföreningar, fackföreningar och kulturföreningar är exempel på ideella föreningar. Följ checklistan för att komma igång.

Bostadsrättsföreningar är en form av ekonomisk förening.

En samfällighetsförening sköter en eller flera samfälligheter, till exempel en parkeringsplats, väg eller grönyta. 

Ett vanligt syfte med en stiftelse kan vara att dela ut stipendier eller att stödja forskning.

Registrera föreningen för moms

Ni ska momsregistrera föreningen om ni har en ekonomisk verksamhet som gör att ni ska betala eller få tillbaka moms. Det är viktigt att ni kan visa att föreningen bedriver en ekonomisk verksamhet i samband med registreringen. Det kan ni visa genom till exempel avtal med kunder eller leverantörer. 

Ni kan bli befriade från att redovisa och ta ut moms om ni har en försäljning på högst 30 000 kronor under ett beskattningsår.

Registrera föreningen som arbetsgivare

Registrera er som arbetsgivare om ni betalar ut ersättning för arbete på minst 1000 kronor per person och år. Ersättning kan till exempel vara lön eller arvode.

Skatteverket

Till toppen