Datum: 2025-01-15
Dnr/målnr/löpnr:
8-3133006
Ju2024/02070
Skatteverket kan konstatera att andra myndigheter i många fall har behov av att få veta om en folkbokförd person har uppehållstillstånd i Sverige. Det bör dock utredas närmare om den föreslagna lösningen, att Skatteverket ska registrera uppgift om uppehållstillstånd, är ett effektivt sätt att uppnå syftet med förslaget. Eftersom ärenden om uppehållstillstånd handläggs av Migrationsverket kommer Skatteverket enbart kunna informera om tillstånd finns eller inte vilket innebär att den andra myndigheten ändå kan behöva ta kontakt med Migrationsverket för mer information. Vidare kan IT-utveckling krävas hos den mottagande myndigheten för att uppgiften ska synas hos den. Förslagen om att registrera uppehållstillstånd i folkbokföringsdatabasen bör därmed inte genomföras i sin nuvarande utformning utan ytterligare utredning.
Skatteverket instämmer inte i utredningens förslag att personer som beviljas uppehållstillstånd ska upphöra att omfattas av mottagandelagen om och när Skatteverket fattar beslut om folkbokföring. Skatteverket förordar istället att folkbokföringsdatum ska gälla som brytpunkt. Om utredningens förslag ändå införs lämnar Skatteverket synpunkter på den föreslagna lagtexten för att undvika oklarheter om vad begreppet folkbokförd innebär.
Skatteverket har inga invändningar mot förslaget att Skatteverket ska underrätta Migrationsverket när en person som omfattas av mottagandelagen folkbokförs. Skatteverket lämnar dock vissa synpunkter på förslaget, bland annat behöver det förtydligas vilka folkbokföringsbeslut som avses i bestämmelsen.
Skatteverket delar inte utredningens bedömning att uppdraget att registrera och hålla uppgiften om uppehållstillstånd i folkbokföringsdatabasen uppdaterad bör kunna ske inom myndighetens ekonomiska ram för registervård. Detta förslag och övriga förslag i betänkandet innebär att större resurser kommer att krävas av Skatteverket. De ekonomiska konsekvenserna för att genomföra förslagen i betänkandet estimeras till en engångskostnad om cirka 12,5 miljoner kronor och en årlig kostnad om cirka 10 miljoner kronor.
Skatteverket lämnar synpunkter på de förslag i betänkandet som berör myndighetens verksamhet. Skatteverket poängterar att det kan finnas ytterligare områden som kan komma att behöva utredas närmare ur ett folkbokföringsperspektiv eftersom myndigheten inte varit delaktig i framtagandet av de förslag som utredningen föreslår. Förslag som inte rör Skatteverkets verksamhet har Skatteverket inte några synpunkter på.
Läs hela remissvaret:
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.