Falska mejl, samtal och sms förekommer i olika varianter och de är särskilt vanliga när det är deklarationsdags eller när skatteåterbäringen är på väg.
Om du har fått ett mejl eller sms som ser ut att komma från Skatteverket, men som du misstänker är falskt ska du
Vår rekommendation är att du raderar mejlet eller meddelandet.
Om du uppmanas att öppna en bifogad fil som påstås innehålla tips på deklarationsavdrag eller liknande, kan det finnas länkar till en webbsida där du ska uppge dina kontouppgifter för att få skatteåterbäring. Rubriker kan vara moms, faktura, skattekonto, kassaregister med mera.
Om det står att du ska lämna ifrån dig uppgifter om bankkontonummer eller kreditkortsnummer, ska du inte göra det. Skatteverket efterfrågar aldrig dina kontouppgifter i mejl eller sms. Det gör vi endast via våra e-tjänster som du loggar in på med din e-legitimation.
En variant som har cirkulerat har en bifogad zip-fil från Skatteverket.net. I mejlet påstås att det har kommit in felaktigheter till Skatteverket och du ombeds därför lämna kompletteringar. I mejlet kan fiktiva handläggarnamn förekomma.
I en aktuell variant av bluffsms påstås det att mottagaren har brutit mot inkomstlagen (1999:1229) och att Skatteverket har påbörjat en intern utredning. I sms:et står det att mottagaren är återbetalningsskyldig och att skatteåterbäringen är pausad.
I en annan variant påstås det att Skatteverket inte kommer att betala ut mottagarens skatteåterbäring, utan i stället använda den för att hjälpa flyktingar från Ukraina.
Det förekommer att bedragare ringer från skyddat nummer och utger sig för att vara från Skatteverket. Om personen ber dig att lämna ifrån dig uppgifter om bankkontonummer eller kreditkortsnummer, ska du inte göra det. Skatteverket efterfrågar aldrig dina kontouppgifter i telefon.
Om du får ett falskt mejl eller samtal behöver du inte kontakta Skatteverket om detta. Vi får ofta tips och polisanmäler om någon annan utger sig för att vara Skatteverket.
Om du av misstag har råkat klicka på en länk i mejlet kan du drabbas av virus eller så kallade trojaner. Kontakta din it-support om du är orolig. Skatteverket kan inte ge råd eftersom vi inte vet om mejlen kan ha skadat din dator.
Om du har fyllt i eller uppgett uppgifter och därför blivit utsatt för bedrägeri ska du kontakta polisen för att anmäla brottet. Du bör också kontakta din bank snarast för att spärra ditt konto.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.