På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Om schemalagret

Schemalagret underlättar informationsutbyte

Skatteverket använder XML

  • för strukturerat utbyte av elektronisk information med externa aktörer. Den externa aktören kan vara ett företag, en organisation eller en annan myndighet. Schemalagret ska användas i alla Skatteverkets system som utbyter elektronisk information i XML-format.
  • för att öka servicen till medborgare och företag.

Schemalagrets syfte

  • Gemensam lagringsplats för scheman: Scheman lagras på ett ställe för att underlätta återanvändning och åtkomst.
  • Validering av XML-dokument: Externa system kan använda lagret för validering av XML-dokument. Eftersom alla scheman ligger på ett enda ställe kan man vara säker på att rätt schema används inom alla instanser.

I Schemalagret hanteras scheman som är uppbyggda enligt W3C-standarden. Begreppet scheman används som samlingsnamn för XML-schema och DTD.

Principskiss för användning av scheman

Bild. Exempel på hur Skatteverket utbyter elektronisk information i XML-format med en extern aktör. Detaljerad information lämnas i texten nedan.

I det här exemplet vill Skatteverket utbyta elektronisk information i XML-format med en extern aktör. Den externa aktören kan vara ett företag, en organisation eller en myndighet.

  • Skatteverket och den externa aktören kommer överens om verksamhetsprocesser och verksamhetsregler som ska gälla vid utbytet.
  • Ett schema som beskriver den syntax och semantik som ska gälla vid utbytet bestäms av Skatteverket och den externa aktören.
  • Parterna gör avstämningar och provningar så att de är överens om reglerna och tillämpningen.
  • Skatteverket lagrar schemat i Schemalagret. Allt är nu klart för informationsutbyte.
  • System hos Skatteverket och system hos den externa aktören skickar XML-dokument till varandra.

Dokumenten valideras först mot det lagrade schemat så att de är strukturellt och innehållsmässigt korrekta innan de slutgiltigt skickas till mottagaren.

Skatteverket

Till toppen