På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Starta en samfällighetsförening

En samfällighet är mark eller en anläggning som delas av flera fastigheter. Varje delägare i en samfällighet kan begära att få starta en samfällighetsförening.  Ni ska inte registrera samfällighetsföreningen hos Skatteverket. Ni ska registrera er samfällighetsförening hos Lantmäteriet. 

Kontakta Lantmäteriet för att starta samfällighetsföreningen

Den eller de delägare i samfälligheten som vill starta en samfällighetsförening kontaktar Lantmäteriet. Lantmäteriet kallar sedan alla ägare till de fastigheter som har andelar i samfälligheten till ett möte. På mötet beslutas det om stadgar och styrelse. Efter det ansöker styrelsen om registrering av föreningen hos Lantmäteriet.

Läs mer på Lantmäteriets webbplats.

En samfällighetsförening kan inte ansöka om organisationsnummer hos Skatteverket

Ni kan inte ansöka om organisationsnummer hos Skatteverket om något av följande stämmer in på er.

  • Ni är en samfällighetsförening eller en vägförening som någon gång har fått en förrättning fastställt hos Lantmäteriet för en gemensamhetsanläggning. En förrättning innebär att det har bestämts gränser och rättigheter för de fastigheter som ingår i gemensamhetsanläggningen.
  • Ni är en samfällighetsförening eller en vägförening som har antagit namn och stadgar för en samfällighet.
Skatteverket

Till toppen