På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Ideell förening

En ideell förening kan ha ett ideellt ändamål, bedriva ideell verksamhet eller båda delarna. Exempel på ideella föreningar är idrottsföreningar, fackföreningar och kulturföreningar. Ideella föreningar ska deklarera Inkomstdeklaration 3.

Ni kan ansöka om att bli befriade från att deklarera, om ni inte ska beskattas utan bara lämna bilagan särskild uppgift.

Anmäl alltid om ni har bytt adress. Gör även en adressändring om föreningen har en c/o-adress som går till en privatperson som flyttar eller avgår. 

Vad är skillnaden på en ideell förening och en ekonomisk förening?

Skillnaden mellan en ideell förening och en ekonomisk förening är att en ekonomisk förening har syftet att arbeta för sina medlemmars ekonomiska intressen genom en ekonomiskt inriktad verksamhet.

En ideell förening kan arbeta för sina medlemmars ekonomiska intressen, men gör det genom ideell verksamhet. En fackförening är ett sådant exempel. En ideell förening kan också bedriva näringsverksamhet och ändå vara ideell, om pengarna går tillbaka till exempelvis idrottsverksamheten.

Det är beskrivningen av ändamålen i stadgarna och verksamheten som avgör om föreningen kan betraktas som ideell eller inte.

Medlemmarna har inget betalningsansvar för föreningens skulder

Medlemmarna har inget personligt ansvar för föreningens skulder, utan det är föreningen som bär ansvaret eftersom den är en juridisk person. En juridisk person kan bland annat teckna avtal, ha anställda och äga saker. En juridisk person kan också vara part inför domstolar och myndigheter.

En företrädare för föreningen, vanligtvis en styrelseledamot, kan i vissa fall bli betalningsansvarig för föreningens skatter och avgifter. Detta kan förekomma om föreningen inte betalar skatter och avgifter i rätt tid eller om föreningen har lämnat uppgifter som inte är korrekta.

Deklarationstidpunkter för ideella föreningar

Du hittar deklarationstidpunkter för föreningar på samma sida som för företag.

Informationsträffar för idrottsföreningar

Skatteverket erbjuder informationsträffar för idrottsföreningar om skatter, moms och deklaration.

Skatteverket

Till toppen