Just nu är det svårt att nå oss på telefon. Vi arbetar på att lösa problemet.
En ideell förening kan ha ett ideellt ändamål, bedriva ideell verksamhet eller båda delarna. Exempel på ideella föreningar är idrottsföreningar, fackföreningar och kulturföreningar.
Du ansöker om organisationsnummer för en ideell föreningar hos Skatteverket. Det gör även viltvårdsområdesföreningar och fiskevårdsområdesföreningar.
Om du betalar ut ersättning för arbete i en ideell förening så ska du lämna uppgift om det i en arbetsgivardeklaration eller på en kontrolluppgift.
Om föreningen inte ska betala någon skatt kan du slippa att deklarera. I vår deklarationsguide kan du ta reda på vad som gäller för just din organisation.
Anmäl alltid om föreningen har bytt adress. Gör även en adressändring om föreningen har en c/o-adress som går till en privatperson som flyttar eller avgår.
En förening som inte behöver betala skatt på sina inkomster och som inte har F-skatt kan ändå utföra uppdrag och få ersättning för det. För att föreningens uppdragsgivare inte ska behöva dra skatt med 30 procent på utbetalningen ska du skicka med ett A-skatteintyg tillsammans med fakturan.
Intyget ansöker du om genom att skicka ett mejl till oss.
Följande uppgifter skickar du med ansökan:
Intyget gäller i 5 år sedan behöver du ansöka om ett nytt.
Om föreningen har F-skatt ska du inte ansöka om ett A-skatteintyg.
Du kan bara få ett registreringsbevis om föreningen är registrerad hos Bolagsverket. På beviset står föreningens namn, verksamhet, firmatecknare, adress och styrelse. Registreringsbeviset beställer du hos Bolagsverket. Du kan däremot beställa ett organisationsnummerbevis eller ett registerutdrag från Skatteverket.
Du kan ibland behöva visa upp ett bevis på att ni är en ideell förening med ett organisationsnummer. Det gäller till exempel när du ska öppna ett bankkonto eller ansöka om bidrag för föreningen. Det kan du göra med ett organisationsnummerbevis.
På beviset står föreningens namn, adress samt föreningens juridiska form. Däremot står det inte vem eller vilka som är firmatecknare och är med i styrelsen. Det får du istället visa med ett protokoll från föreningen.
Du beställer ett organisationsnummerbevis genom att mejla oss. Det kostar 225 kronor.
Om föreningen är godkänd för F-skatt, registrerad för moms eller som arbetsgivare kan du beställa ett registerutdrag från Skatteverket som visar det. Registerutdraget innehåller även uppgifter om föreningens organisationsnummer, SNI-kod och räkenskapsår. Du som är registrerad firmatecknare eller deklarationsombud hos Skatteverket kan själv skriva ut registerutdraget på Mina sidor. Du kan även beställa utdraget genom att kontakta Skatteverket via mejl eller telefon.
I tjänsten Hämta företagsinformation kan du hämta uppgifter om föreningen är godkänd för F-skatt, registrerad för moms eller som arbetsgivare. Uppgifterna skickas till dig via mejl.
Om föreningen inte är godkänd för F-skatt, registrerad för moms eller som arbetsgivare kan du istället beställa ett organisationsnummerbevis.
Skillnaden mellan en ideell förening och en ekonomisk förening är att en ekonomisk förening har syftet att arbeta för sina medlemmars ekonomiska intressen genom en ekonomiskt inriktad verksamhet.
En ideell förening kan arbeta för sina medlemmars ekonomiska intressen, men gör det genom ideell verksamhet. En fackförening är ett sådant exempel. En ideell förening kan också bedriva näringsverksamhet och ändå vara ideell, om pengarna går tillbaka till exempelvis idrottsverksamheten.
Det är beskrivningen av ändamålen i stadgarna och verksamheten som avgör om föreningen kan betraktas som ideell eller inte.
Medlemmarna har inget personligt ansvar för föreningens skulder, utan det är föreningen som bär ansvaret eftersom den är en juridisk person. En juridisk person kan bland annat teckna avtal, ha anställda och äga saker. En juridisk person kan också vara part inför domstolar och myndigheter.
En företrädare för föreningen, vanligtvis en styrelseledamot, kan i vissa fall bli betalningsansvarig för föreningens skatter och avgifter. Detta kan förekomma om föreningen inte betalar skatter och avgifter i rätt tid eller om föreningen har lämnat uppgifter som inte är korrekta.
Du hittar deklarationstidpunkter för föreningar på samma sida som för företag.
Webbseminarier för nystartade ideella föreningar
På våra webbseminarier får du veta mer om skatter, moms och deklarationen. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.