På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Gruppen för konkurrensneutralitet – Stora branschgruppen

Stora branschgruppen innehåller representanter från arbetstagar- och arbetsgivareorganisationer, bransch- och intresseorganisationer samt myndigheter. Den arbetar för lösningar som ska leda till ökad konkurrensneutralitet mellan företag i Sverige.

Gruppen verkar genom att tillsammans informera vid seminarier och andra träffar riktade främst till riksdagsledamöter och andra beslutsfattare.

Målet med arbetet är att ändra på det fusk och den brottslighet som finns idag. Både företag och anställda ska känna att de verkar på säkra arbetsplatser, där alla agerar enligt gällande lagar och regler. För att uppnå detta ska myndigheter kunna genomföra kontroller för att säkerställa att lagar och regler följs. Detta leder även till att företag som anlitar andra företag kan säkerställa att deras underleverantörer är seriösa.

För att nå en ökad konkurrensneutralitet har gruppen enats kring tre punkter.

  1. Dagens redovisning av arbetsgivaravgifter och källskatter ska ske på individnivå.
  2. Skatteverket ska få möjlighet att komma ut oannonserat och kontrollera vem som arbetar på de olika arbetsplatserna (personalliggare är nu infört i flera branscher och byggbranschen följer efter 2016).
  3. Alla företag som är verksamma i Sverige ska synliggöras – idag är det endast obligatorisk registrering för de svenska företagen.

Skattebrott – ett hot mot demokratin

Varje år upphandlas varor och tjänster för mer än 600 miljarder kronor i Sverige. Av de pengarna fuskas 100 miljarder kronor bort. Ekonomisk brottslighet undergräver demokratin.

Filmen har tagits fram av Skatteverket i samarbete med myndigheter och branschorganisationer.

Skatteverket

Till toppen