På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande kan det vara problem med att logga in på Mina sidor.

Logotyp, till startsidan

Bilda en stiftelse

En stiftelse kan bildas av en eller flera personer för ett bestämt ändamål. Det krävs en egendom för att bilda en stiftelse, och stiftelsen ska förvaltas av en styrelse. De flesta stiftelser ska registreras hos Länsstyrelsen. Vissa stiftelser ska ansöka om organisationsnummer hos Skatteverket.

Det här behövs för att bilda en stiftelse

För att bilda en stiftelse krävs att det finns en egendom. Egendomen kan vara till exempel  pengar, fastigheter eller aktier. Det måste också finnas ett gåvobrev, ett testamente eller någon annan handling. Det här dokumentet ska ange hur egendomen ska användas, hur styrelsen ska utses och vem eller vilka som får ta del av egendomen.  I stiftelsens namn ska alltid ordet stiftelse ingå.

De flesta stiftelser ska registreras hos Länsstyrelsen

De flesta stiftelser ska registreras hos Länsstyrelsen. Det gäller till exempel avkastningsstiftelser, insamlingsstiftelser och andra verksamhetsstiftelser.

Det är Länsstyrelsen som ska se till att stiftelser bildas, drivs och avvecklas på rätt sätt. När en stiftelse har registrerats hos Länsstyrelsen meddelar Länsstyrelsen i sin tur Skatteverket. Skatteverket tilldelar sedan stiftelsen ett organisationsnummer.

Vissa stiftelser ska ansöka om organisationsnummer hos Skatteverket

Stiftelser som inte ska registreras hos Länsstyrelsen ska ansöka om organisationsnummer hos Skatteverket.

Det gäller den här typen av stiftelser:

  • Stiftelser som riktar sig mot vissa familjer eller bestämda personer.
  • Vinst- och resultatandelsstiftelser.
  • Pension- och personalstiftelser som som inte uppfyller bestämmelserna i tryggandelagen. Läs mer om tryggandelagen på Länsstyrelsens webbplats.

Till ansökan ska ni bifoga bevittnade kopior av följande dokument

  • ett stiftelseförordnande som till exempel gåvobrev, testamente eller annan handling som beskriver hur egendomen ska användas.
  • stadgar
  • protokoll som visar vem som är förvaltare, styrelse och firmatecknare.

Ansök på blanketten

Ansökan om organisationsnummer ska göras på blankett SKV 8402. Vart ansökan ska skickas framgår av blanketten.

Skatteverket

Till toppen