För att förhindra felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet har Skatteverket tagit fram ett stöd till kommuner som betalar ut bidrag till föreningar. Stödet innehåller exempel på kontroller, varningssignaler och åtgärder.
Kommunerna stöttar lokala föreningar på flera sätt, bland annat genom ekonomiska bidrag. Varje år betalar kommunerna ut stora belopp till ideella föreningar, till exempel idrotts- och kulturföreningar. Det förekommer att bidragspengar hamnar i orätta händer eller att de inte går till den verksamhet som det var tänkt.
– Kommunerna värderar ett rikt föreningsliv och ett starkt civilsamhälle, och de ser värdet i att stödja ideella föreningar. Därför kan det kännas svårt och jobbigt att granska en ansökan extra noga, se varningssignaler och göra kontroller av föreningarna, säger Christina Müntzing som arbetar med förebyggande information på Skatteverket.
I Skatteverkets metodstöd för föreningsbidrag får kommunerna exempel på kontroller, varningssignaler och åtgärder. Varningssignaler behöver var och en för sig inte tyda på oegentligheter, men flera signaler sammantagna och sedda i sitt sammanhang kan göra det.
– Kommunerna har olika förutsättningar och erfarenheter, därför har vi tagit fram ett stöd. Metodstödet ska vara enkelt att använda och det ska vara lätt att komma igång, säger Bo Arvidsson på Skatteverket som också arbetar med förebyggande information.
En del ideella föreningar har fått utbetalningar under lång tid och förväntar sig fortsatt bidrag år efter år. Det krävs tydliga rutiner för att kontrollera att bidraget används till rätt saker.
– Våga fråga! Det kan vara svårt, men be att föreningen förklarar oklarheter. Om styrelsen byts ofta eller om styrelseprotokoll och närvarolistor är identiska år efter år då behöver man fråga varför det är så, säger Christina Müntzing.
Det finns inte ett särskilt register för ideella föreningar men det går att kolla upp föreningen och dess företrädare på olika sätt. Till exempel bör man ta in uppgifter om föreningens representanter för att kontrollera så att personerna inte har näringsförbud eller skulder hos Kronofogden. Begär att få legitimation på styrelsen för att verkligen veta vilka personer som tar emot bidraget.
– Föreningsfriheten är stark och grundlagsskyddad. Det är lätt att starta en förening. Problemet är när andra fuskar till sig bidrag som de inte har rätt till och att den organiserade brottsligheten utnyttjar systemet. Vi behöver störa och försvåra för de personer som medvetet fuskar, säger Bo Arvidsson.
Skatteverket har återkommande dialoger och samverkar med kommuner för att förebygga att föreningsbidrag betalas ut felaktigt och för att se vilka risker som finns i den specifika kommunen. Att ha tydliga arbetssätt och rutiner är en framgångsfaktor.
– Av de kommuner som vi har pratat med så är det väldigt få som har tillräckligt med rutiner eller gör tillräckliga kontroller och därför upptäcks också väldigt lite fusk. Kommunerna måste kolla upp vilka personer som tar emot föreningsbidrag och hur pengarna används, säger Bo Arvidsson.
– Ta ett första steg, även små steg är viktiga för att skapa nya arbetssätt och rutiner. Skatteverket vill hjälpa till och kan vara ett bollplank. Kommuner är välkomna att höra av sig till oss för att få stöd. Metodstödet är tänkt som en start att förbättra sina kontroller. Tillsammans kan vi motverka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen och den kriminella ekonomin, säger Christina Müntzing.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.