Just nu är det svårt att nå oss på telefon. Vi arbetar på att lösa problemet.
Fler personer som har uppehållstillstånd med tillfälligt skydd kan bli folkbokförda från den 1 november. Då halveras den längd på uppehållstillstånd och vistelsetid som krävs. Nytt är också att barn födda i Sverige som nyligen fått sitt uppehållstillstånd kan bli folkbokförda samtidigt som sina föräldrar. Samtidigt ändras ekonomiskt stöd och ersättningar som personerna har rätt till.
– Personer som har fått uppehållstillstånd med tillfälligt skydd har kunnat bli folkbokförda sedan i somras. Men från den första november blir kraven för folkbokföring lägre. Hittills har gällt att personerna ska ha varit i Sverige i två år med sådana uppehållstillstånd och att de ska ha för avsikt att stanna ytterligare ett år. Nu gäller att personerna ska ha haft uppehållstillstånden i ett år och ha för avsikt att vistas här i minst sex månader till, säger Sandra Hedberg, rättslig expert på Skatteverket.
Barn som är födda i Sverige kan dessutom bli folkbokförda enligt den nya lagen när en förälder och vårdnadshavare folkbokförs, även om barnet inte har hunnit ha sitt uppehållstillstånd med tillfälligt skydd i ett helt år.
– Det innebär att det nu blir lättare för barn födda i Sverige att bli folkbokförda tillsammans med sin familj, säger Sandra Hedberg.
Den ändrade lagstiftningen innebär även att de som folkbokförs enligt den nya lagen från 1 november inte kommer att få del av samma ekonomiskt stöd och ersättningar som gällt tidigare.
– Vi får en del frågor om vad det innebär. De frågorna behöver vi hänvisa till respektive ansvarig myndighet, eftersom det ligger utanför Skatteverkets område. En bra informationskälla är även webbplatsen informationsverige.se där många myndigheter bidrar med sin specifika information, säger Sandra Hedberg.
Personer som uppfyller kraven för att folkbokföras är skyldiga att anmäla till Skatteverket om inflyttning inom fyra veckor. Personerna behöver även besöka ett servicekontor för en identitetskontroll.
Till dig som kommer från Ukraina
Förslaget och beslutet på riksdagen.se Länk till annan webbplats.
Vill du lära dig mer om skatter och företagande? Ta då chansen och möt oss online på våra direktsända webbseminarier. Det är kostnadsfritt och du kan ställa frågor och få svar i en chatt.