På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Avregistrera en förening, ett trossamfund eller en stiftelse

Hur ni gör för att avregistrera er förening beror på vilken föreningsform ni har och vad som står i era stadgar. Ekonomiska föreningar avregistrerar sig hos Bolagsverket. Ideella föreningar avregistrerar sig hos Skatteverket. Registrerade trossamfund avregistrerar sig hos Kammarkollegiet. De flesta stiftelser ska avregistreras hos Länsstyrelsen.

Föreningar ska deklarera även om de inte har någon verksamhet

Ni ska deklarera varje år så länge föreningen har ett organisationsnummer registrerat hos Skatteverket. Ni ska deklarera även om föreningen är vilande, det vill säga att ni inte har någon verksamhet just nu.

Om ni i stället vill avregistrera föreningen gör ni det på något av följande sätt beroende på vilken föreningsform ni har.

Avregistrera en ideell förening

Föreningen ska vara upplöst innan den kan avregistreras. I föreningens stadgar brukar det stå hur ni gör för att upplösa föreningen. En förening kan till exempel upplösas genom en omröstning på två olika möten varav ett är ett årsmöte.

När föreningen är upplöst avregistrerar ni föreningen. Det gör ni genom att skicka in blankett Avregistrering av organisationsnummer för ideell förening eller stiftelse (SKV 2021) till Skatteverket. Vart ni ska skicka den framgår av blanketten.

Avregistrera en ekonomisk förening eller bostadsrättsförening

Ni ska avregistrera föreningen hos Bolagsverket. Det finns mer information om hur ni avvecklar en ekonomisk förening eller bostadsrättsförening på Bolagsverkets webbplats.

Kom ihåg att ta bort eventuella registreringar för moms, F-skatt och som arbetsgivare. Det gör ni enklast på verksamt.se eller på blankett Ändringsanmälan (SKV 4639).

Avregistrera en stiftelse

De flesta stiftelser ska avregistreras hos Länsstyrelsen. Det finns mer information om hur ni avvecklar en stiftelse på Länsstyrelsens webbplats.

Följande stiftelser ska avregistreras hos Skatteverket:

  • familjestiftelser
  • vinstandelsstiftelser
  • resultatandelsstiftelser
  • vissa pensionsstiftelser
  • vissa personalstiftelser.

Avregistrera stiftelsen genom att skicka in blankett Avregistrering av organisationsnummer för ideell förening eller stiftelse (SKV 2021) till Skatteverket. Vart ni ska skicka den framgår av blanketten.

Avregistrera en samfällighetsförening

Ni ska avregistrera samfällighetsföreningen hos Lantmäteriet. Det finns mer information om hur ni avvecklar en samfällighetsförening på Lantmäteriets webbplats. 

Kom ihåg att ta bort eventuella registreringar för moms, F-skatt och som arbetsgivare. Det gör ni enklast på verksamt.se eller på blankett Ändringsanmälan (SKV 4639).

Avregistrera ett trossamfund

Ni ska avregistrera trossamfundet hos Kammarkollegiet. Det finns mer information om hur ni avvecklar ett trossamfund på Kammarkollegiets webbplats.

Ta bort behörigheter

Kom ihåg att ta bort eventuella behörigheter för Skatteverkets e-tjänster, kassaregister och debiterad preliminärskatt i samband med att ni avregistrerar föreningen.

Skatteverket

Till toppen