Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 1997:6

Negativt eget kapital, byte av företagsform samt tillämpning av avvecklingslagen (SFS 1996:761)

Bakgrund

Aktieägarna i ett bolag har de 31 dec 1995 tillskjutit sina aktier till sitt befintliga handelsbolag. Ägarförhållandena är identiska i aktiebolaget och handelsbolaget. Handelsbolaget har övertagit aktiebolagets rörelse. Ansökan om avregistrering av aktiebolaget har lämnats till PRV under senare delen av 1996. Aktiebolaget är likvidationsmässigt. Skulderna överstiger tillgångarnas marknadsvärde med ca. 200 000 kr.
 

Frågor

1. Är avvecklingslagen tillämplig?
2. Hur bokförs det negativa egna kapitalet i handelsbolagets räkenskaper?
3. Om det negativa egna kapitalet i aktiebolaget kan ses som ett ovillkorat aktieägartillskott, ska tillskottet i så fall bokföras i aktiebolagets räkenskaper?
4. Om tillskottet inte ska bokföras i aktiebolaget, hur redovisas i så fall kapitalunderskottet i handelsbolaget?
 

Svar

1. Handelsbolaget äger samtliga aktier i aktiebolaget vid utgången av 1995 och vid övertagandet. Kravet på ägaridentitet är därmed uppfyllt och avvecklingslagen tillämplig under förutsättning att övriga i lagen angivna villkor är uppfyllda. Det bör noteras att här blir handelbolaget övertagare i kraft av sitt eget ägande i aktiebolaget och inte på grund av att delägarna tillskjutit aktierna till handelsbolaget för att aktiebolaget ska avregistreras.

Däremot synes inte tillskottet av aktierna till handelsbolaget omfattas av avvecklingslagen. Det innebär i så fall att tillskottet ses som en avyttring som utlöser reavinstbeskattning. Då aktiebolaget är likvidationsmässigt kan avräkningsvärdet rimligen sättas till högst 1 kr. Det innebär att en reaförlust uppkommer vid avyttringen av aktierna. Delägarnas justerade ingångsvärde (JIV) får ökas med tillskottets värde, dvs.en krona.

2. När aktiebolaget avregistreras övertar handelsbolaget aktiebolagets tillgångar och skulder. Skulderna överstiger tillgångarna med 200 000 kr, vilket innebär att det uppkommer ett negativt eget kapital i handels-bolaget. Bokföringsmässigt överförs aktiebolagets tillgångar och skulder till bokfört värde till handelsbolaget, vars ställning därmed visar ett negativt eget kapital.

Delägarnas JIV påverkas dock inte av det negativa kapitalet. Vid en tänkt upplösning av handelsbolaget måste dock delägarna täcka upp bristen på 200 000 kr (under förutsättning att det inte fanns några övervärde i aktiebolaget och att kapitalet i handelsbolaget i övrigt är 0 kr). Effekten är att delägarnas JIV ökar med 200 000 kr vilket i sin tur medför en avdragsgill reaförlust på samma belopp. Delägarna har därmed sammantaget fått avdrag med belopp motsvarande anskaffningskostnaden för aktierna och tillskottet till handelsbolaget, dvs. motsvarande investerat belopp.

3. Om avvecklingslagen inte får tillämpas p.g.a. att det brister i någon av de övriga villkoren bör konsekvensen bli följande:
Tillskottet av aktierna till handelsbolaget behandlas enligt punkt 1 ovan. Avregistreringen av aktiebolaget utlöser uttagsbeskattning och eventuellt underskott i aktiebolaget går förlorat. Handelsbolaget ska beskattas som om aktierna avyttrats. Då skulderna i aktiebolaget överstiger tillgångarna med 200 000 kr får det anses att handelsbolaget gjort ett ovillkorat tillskott till aktiebolaget med motsvarande belopp. Tillskottet ökar handelsbolagets anskaffningskostnad för aktierna vilket i sin tur medför en reaförlust vid avyttringen. Reaförlusten påverkar delägarnas JIV på vanligt sätt, dvs. minskar JIV när förlusten utnyttjas.

Tillskottet i aktiebolaget får anses ske i avregistreringsögonblicket, varför någon bokföringsåtgärd knappast kan vara aktuell.

4. Även i denna situation uppkommer ett negativt eget kapital i handelsbolaget, efterson skulderna överstiger tillgångarna med 200 000 kr. Bokföringsmässigt innebär detta att handelsbolagets ställning utvisar ett negativt eget kapital.

Svaret har utarbetats tillsammans med Göran Ström, juridiska enheten, SKM Stockholm.