Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 1996:12

God redovisningssed för bokföring av affärshändelse

Fråga: Frågan avser ett företag, som handlar med konst. Företaget har enligt ett muntligt avtal med en privatperson den 4 november 1990 förvärvat och även fysiskt erhållit konstverk till betydande värde. Inköpet bokfördes emellertid inte i samband med förvärvet.

Betalningen skedde först efter cirka tre månader, då skriftligt avtal upprättades. Avtalet bokfördes samma dag hos företaget.

Frågan gäller vad som kan anses vara god redovisningssed vid konstinköp under förevarande betingelser. Som ytterligare fråga tillkommer om det ur bokföringssynpunkt har någon betydelse om det förvärvande företaget skulle ha bokslut under tremånadersperioden mellan köpet och köpets bokföring.

Svar: Enligt referensgruppens bedömning är det uppenbart att en affärshändelse ägt rum då det muntliga avtalets träffades och godset traderades. Det saknar därvid betydelse om köpet är av kontant-natur eller ett kreditköp.

I 4 § BFL stadgas att som affärshändelser skall löpande noteras alla förändringar i förmögenhetens storlek och sammansättning såsom in- och utbetalningar samt uppkomna fordringar och skulder.

Grundbokföring skall enligt 8 § BFL för andra affärshändelser än kontanta in- och utbetalningar äga rum så snart det kan ske. Bokföringsnämnden har i sitt uttalande U 89:5 närmare utvecklat senaste tidpunkt för grundbokföring. Man anför:

Med hänsyn till de förhållanden som råder inom redovis--ningsområdet får emellertid god redovisningssed numera anses innebära att affärshändelser som inträffat under en kalendermånad skall grundbokföras senast under den påföljande månaden. Längre fördröjning kan godtas endast vid särskilda hinder av tillfällig natur.

Det har - såvitt framgår av frågeställningen - i det omfrågade fallet inte gjorts gällande från den bokföringsskyldiges sida att hinder av det slag som BFN anger i den andra av de citerade meningarna ovan skulle ha förelegat. Därav följer att affärshändelsen som inträffade den 4 november rätteligen - enligt BFN U 89:5 - skulle ha grundbokförts senast den 31 december 1990.

För den händelse att det köpande företaget skulle ha sitt bokslut under perioden mellan datum för affärshändelsen (4 nov 1990) och tidsfristen för grundbokföring enligt BFN U 89:5 (31 dec 1990) tillkommer kravet på enligt 4 § BFL (sista meningen) att tillföra fordrings- och skuldposter som behövs för att bestämma de intäkter och kostnader som rätteligen hör till räkenskapsåret. I sistnämnda fall krävs således en bokföring som syftar till ett korrekt bokslut, utan att någon särskild tidsfrist medges.