Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 1996:10

Bokföringsskyldighet i Sverige

Bakgrund:

Ett kommanditbolag i Sverige (KB) bedriver näringsverksamhet med bl a handel med värdepapper och ädelmetaller. Företrädarna för KB har registrerat ett bolag på S:t Vincent, som förvaltar en placeringsfond, med handel på råvarumarknaden, som stått öppen för svenska placerare. Styrelsen för fondbolaget har funnits i S.t Vincent. All administration och ledning av verksamheten i fondbolaget har skett i KB såsom insättning av andelskapital och utskick av andelsbevis. Viss hjälp har erhållits av en redovisningsfirma i Sverige.

Fonden har under hela sin verksamhetstid saknat ordnad bokföring.

Fråga:
Är fondbolaget bokföringsskyldig enligt bokföringslagen i Sverige?

Svar:
Enligt referensgruppens bedömning bör man först undersöka om fondbolaget får anses ha fast driftställe i Sverige. I så fall föreligger nämligen bokföringsskyldighet på denna grund.

Det finns också skäl att erinra om SOU 1995:134, Verklig ledning - obegränsad skattskyldighet för juridiska personer? - som belyser bl a hithörande frågor. Ur RSV:s yttrande (dnr 533-96/910) över nämnda delbetänkande kan först nämnas att RSV tillstyrker att begreppet verklig ledning införs som ett alternativt kriterium för obegränsad skattskyldighet i Sverige.  Därefter anförs: "RSV anser dock att - på sätt som nedan redovisas - de av utredningen lämnade förslagen på en rad punkter måste kompletteras och bearbetas ytterligare innan de genomförs."

Som belysning av RSV:s uppfattning i den till referensgruppen ställda frågan om bokföring kan följande avsnitt citeras ur verkets yttrande beträffande bokföringsskyldigheten:

6. Bokföringsskyldighet
 
Enligt det i betänkandet lämnade förslaget skulle ifrågavarande bolag inte bli bokföringsskyldiga enligt svensk rätt, såvida de inte driver verksamhet i Sverige från ett här beläget fast driftställe. Detta ställningstagande motiveras i betänkandet med att de som regel torde vara bokföringsskyldiga enligt annan stats jurisdiktion.

Om bolagen inte blir bokföringsskyldiga enligt BFL kommer de inte heller att omfattas av BFL:s regler om var bokföring skall ske samt hur och var underlaget för bokföringen ska förvaras. Såvitt verket förstår leder detta till att dessa bolag kan sköta såväl bokföring som arkivering i utlandet.

Enligt RSV är det oacceptabelt att ett företag som i så gott som allt jämställs med svenska bolag och som även kan åberopa avtalsskydd enligt svenska skatteavtal får driva sin verksamhet utan att svensk myndigheter tillförsäkras en ovillkorlig och omedelbar tillgång till företagets räkenskaper.

Enligt det av utredningen lämnade lagförslaget ska dessa bolag i allt väsentligt jämställas med svenska aktiebolag och ekonomiska föreningar om de motsvarar dessa vad gäller konstruktion och villkor för delägarskap, t.ex. vad avser rätten att ge och ta koncernbidrag. Dessa villkor bör kompletteras med krav på att bolagens bokföring på samma sätt som vad gäller fasta driftställen och filialer, uppfyller kraven i BFL.

I övrigt kan referensgruppen även hänvisa till ett par artiklar i ämnet i tidskriften Skattenytt nr 5, 1996.

Referensgruppen hoppas att ovanstående mer allmänt hållna genomgång av den principiella frågeställningen kan vara till nytta vid er bedömning av det enskilda fallet.