Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Svar från RSV på redovisnings- och skattefrågor 2003:4

Avsättning för avgångsvederlag

Dnr. 764-03/100

Sammanfattning

Enligt Riksskatteverkets (RSV:s) uppfattning bör kriterierna i Redovisningsrådets rekommendation nr 16 Avsättningar, ansvarsförbindelser och eventualtillgångar, numera tillämpas vid frågor om reserveringar för avgångsvederlag till personal ska ske eller ej. I jämförelse med tidigare praxis kan det inte längre ställas ett absolut krav på att personalen ska ha lämnat företaget för att reservering ska kunna göras.

1. Bakgrund

Gällande praxis när det gäller avsättning för avgångsvederlag vid omstrukturering framgår av Bokföringsnämndens cirkulär C 21/4 samt domar från Kammarrätterna, t.ex. KRJ 2001-06-06, mål nr. 2236-1999 och KRS 2001-09-13, mål nr. 663-2001. Till grund för bedömning har domstolarna lagt innehållet i god redovisningssed. Enligt denna praxis kan en avsättning inte göras förrän de anställda har lämnat företaget och därmed utfört alla prestationer i företaget.

2. Fråga

Redovisningsrådet har fr.o.m. 1 januari 2002 utfärdat en ny rekommendation nr 16 Avsättningar, ansvarsförbindelser och eventualtillgångar. Innebär den nya rekommendationen någon ändring av god redovisningssed i jämförelse med vad som uttalats i ovannämnda domar från Kammarrätterna.

3. Svar

Av 3 kap. 1 § årsredovisningslagen (ÅRL) framgår det att ett företags balansräkning i sammandrag bl.a. ska redovisa samtliga avsättningar och skulder på balansdagen. Enligt 3 kap. 9 § ÅRL ska förpliktelser som på balansdagen är säkra eller sannolika till sin förekomst, men ovissa till belopp eller till den tidpunkt då de ska infrias, redovisas som en avsättning.

I den svenska normgivningen är det för närvarande Redovisningsrådets rekommendation nr 16 som är tillämplig på avsättningar. I RR 16 har den kritiska tidpunkten för när en avsättning bör göras preciserats. En avsättning bör göras när:

- Företaget har ett åtagande som en följd av en inträffad händelse.
- Det är troligt att ett utflöde av resurser krävs för att reglera åtagandet.
- En tillförlitlig uppskattning av beloppet kan göras.

Det avgörande är uppkomsten av en förpliktelse mot utomstående. Denna tidpunkt infaller vid omstruktureringar enligt RR 16 när företaget har en detaljerad plan för omstruktureringen samt antingen har påbörjat genomförandet av planen eller tillkännagett dess huvuddrag för berörda parter.

I kammarrättsdomen från Stockholm 2001-09-13, mål nr 663-2001, inleder domstolen med att konstatera att frågan tillhör det kopplade området och att innebörden av god redovisningssed styr beskattningen. Kammarrätten ansåg att bolagets reservering inte hade gjorts i enlighet med vad som vid tiden för det aktuella bokslutet utgjorde god redovisningssed. Domstolens motivering, vilken baseras på Bokföringsnämndens cirkulär C 21/4, är att bolagets reservering för avgångsvederlag avseende personal som fortfarande var kvar i företaget inte hade gjorts i enlighet med vad som vid tiden för det aktuella bokslutet utgjorde god redovisningssed.

Detta visar att domstolen varit medveten om att innebörden av god redovisningssed ändrats under senare år. Kammarrättsdomen indikerar att de kriterier som framgår av RR 16 numera ska vara uppfyllda för att en reservering med åtföljande avdrag ska få göras. I sammanhanget bör också nämnas att Bokföringsnämnden fr.o.m. 1 januari 2000 upphävt samtliga cirkulärsvar.

Slutsatsen är att det inte längre kan ställas ett absolut krav på att personalen ska ha lämnat företaget för att reservering och avdrag ska kunna göras.

Ett grundläggande krav är dock att ersättningen till den anställde i form av avgångsvederlag eller lön inte kan anses utgöra ersättning för utförda prestationer efter balansdagen.