Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Svar på redovisningsfrågor 2001:1

Reservering för semesterlöneskuld till delägare

1 Fråga

Ett bolag har i bokslutet reserverat för ej uttagen del av intjänad semesterlön för innevarande och tidigare år avseende delägarna. Föreligger det några begränsningar i att reservera för semesterlön avseende delägare jämfört med övriga anställda?

2 Svar

2.1 Redovisningsmässiga aspekter

För att en avsättning för semesterskuld ska ske måste de allmänna redovisningsmässiga villkoren för skuldföring vara uppfyllda. Dessa innebär att en förpliktelse för företaget att utge semesterlön måste föreligga. Det ska vara sannolikt att företaget kommer att behöva infria förpliktelsen och beloppet av förpliktelsen ska kunna beräknas med tillfredsställande noggrannhet. Det belopp som ska reserveras ska motsvara det mest sannolika utfallet.

När det gäller företagets delägare måste speciellt beaktas om det är sannolikt att semester kommer att tas ut i den omfattningen som motsvaras av reserveringen. Därvid bör beaktas om antalet sparade dagar är osedvanligt stort och i vilken omfattning semester tagits ut under tidigare år av delägarna.

2.2 Skattemässiga aspekter

Den skattemässiga avdragsrätten är beroende av den redovisningsmässiga bedömningen eftersom det inte finns några särskilda skatteregler avseende periodiseringen av semesterlönekostnader.

I RÅ 1977 Aa 164 nekade Regeringsrätten avdrag för avsättning avseende ägarens semesterskuld som var hänförbar till tidigare års intjänande. Av domen framgår att ägarens syfte med avsättningen var att vid en eventuell framtida överlåtelse av företaget kunna lyfta den intjänade semestern. Kammarrätten hade i samma ärende ansett att reserveringen var att anse som en ej avdragsgill vinstdisposition.

Domen visar att avdrag för ackumulerad intjänad semester kan ifrågasättas i vissa fall.