På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda vår webbplats godkänner du detta. Vad är cookies?

Jag förstår
Meny

Just nu är det svårt att ringa in sin deklaration på telefon 020-56100. Vi jobbar på att lösa problemet så snart som möjligt. 

Just nu kan det vara svårt att komma fram till Skatteverkets växel, på grund av tekniska problem.

Logotyp, till startsidan

Ansökan om skyddade personuppgifter

Om du är utsatt för ett allvarligt och konkret hot kan du begära skyddade personuppgifter genom sekretessmarkering eller kvarskrivning. Det begär du genom att skicka ett brev till oss där du beskriver varför du behöver skyddade personuppgifter.

Ansökan ska vara skriftlig och innehålla dessa uppgifter:

  • personnummer
  • namn
  • adress
  • anledningen till att du vill att personuppgifterna ska sekretessmarkeras eller varför du vill kvarskrivas.

Det finns inga formella krav för att få en sekretessmarkering, förutom att du eller någon i din närhet är utsatt för ett konkret, allvarligt hot. Vi kan göra en bättre bedömning om du har någon form av dokument som styrker dina förhållanden. Det kan till exempel vara:

  • intyg från sociala myndigheter
  • intyg från polisen
  • kopior av domar
  • beslut om kontaktförbud.

Skicka din ansökan till det skattekontor i din region som handlägger ärenden om skydd av personuppgifter. Du kan också ringa Skatteupplysningen på telefon 0771-567 567, vänta på svar och välja telefonist.

Bra att veta vid ansökan

Tänk på att ansöka om sekretessmarkering innan eller i samband med att du flyttar och anmäler flyttning till oss.

Om du har en sekretessmarkering sedan tidigare och ska flytta är det viktigt att du lämnar din nya adress och telefonnummer till sekretesshandläggaren. Om din nya adress saknas, finns risk att sekretessmarkeringen tas bort eller att post sänds till den gamla adressen.

För att en sekretessmarkering ska vara effektiv måste du normalt begära sekretessmarkeringar även för andra familjemedlemmar som bor på samma adress. Tänk därför på att informera din sekretesshandläggare om du får ändrade familjeförhållanden.

Oftast gör vi en omprövning av sekretessmarkeringen varje år. Då behöver du redogöra för din aktuella situation igen och därefter prövas om skyddet ska vara kvar.

Kontakt

Via Skatteupplysningen kan du nå dem som handlägger ärenden om skydd av personuppgifter i den region du är folkbokförd i eller tänker flytta till. Ring 0771-567 567, vänta på svar och välj telefonist, så får du hjälp.

Adress till ditt närmaste skattekontor som handlägger ärenden om skyddade personuppgifter (sekretessmarkering/kvarskrivning) hittar du under Postförmedling i menyn. Det är till dessa kontor du skickar din ansökan.

Ansökan om skyddade personuppgifter
Skatteverket

Till toppen