På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Personbevis

Personbevis är ett intyg som visar vilka uppgifter som finns registrerade om dig i folkbokföringen. Uppgifterna i folkbokföringen registreras av Skatteverket och grundar sig på beslut som fattats av Skatteverket eller annan myndighet efter att du exempelvis lämnat in en anmälan eller en ansökan. Personbevis kan endast beställas av personer som har svenskt personnummer.

Ett personbevis kan bland annat innehålla uppgift om personnummer, namn, adress, födelseort, familj, vårdnadshavare, civilstånd och medborgarskap. Ett personbevis innehåller också datum för dödsfall för avlidna personer. Skatteverket ansvarar för folkbokföringen i Sverige och är den enda myndighet som är behörig att utfärda ett personbevis. Ett personbevis är inte en legitimationshandling utan bara ett utdrag från folkbokföringen.

När behöver du ett personbevis?

Du kan bland annat behöva ett personbevis

  • i vissa fall när du ska söka utbildning/skola/stipendium
  • om du ska ansöka om svenskt medborgarskap
  • när du/ni ska ansöka om skilsmässa
  • om du ska ha utländskt pass, främlingspass eller liknande
  • om du ska ändra ditt namn hos Patent- och registreringsverket.

Personbevis behövs inte alltid

Om du har flyttat sprider Skatteverket din nya adress automatiskt till andra myndigheter och aktörer i samhället, exempelvis banker och försäkringsbolag. Du behöver därför inte visa upp ett personbevis för dessa om de inte efterfrågar det.

Du behöver inget personbevis när du ansöker om id-kort hos Skatteverket.

Om du ansöker om nationellt id-kort eller svenskt pass hos Polisen eller id-kort hos en bank, behöver du vanligen inte heller visa upp ett personbevis om du är svensk medborgare, bosatt i Sverige och har giltig legitimation. Kontrollera med din bank eller med Polisen vad som gäller i ditt fall.

Så beställer du ett personbevis

Det finns olika typer av personbevis, och uppgifterna i de olika personbevisen varierar beroende på vad de ska användas till. När du beställer ska du därför ange ändamålet med det.

Du kan beställa personbevis via vår e-tjänst, Beställningstjänsten, Skatteverkets servicetelefon, Skatteupplysningen eller via ett besök på ett servicekontor. Personbevis kan endast beställas av personer som har svenskt personnummer. Har du ett samordningsnummer kan du alltså inte beställa personbevis. Har du skyddade personuppgifter kan du inte beställa personbevis genom Beställningstjänsten eller Skatteverkets servicetelefon.

Skriv ut det på din egen skrivare

Har du e-legitimation kan du skriva ut personbeviset på din egen skrivare via Skatteverkets e-tjänst.

Beställ via Beställningstjänsten

Saknar du e-legitimation kan du istället beställa personbeviset och få det hemskickat till din folkbokföringsadress.

Beställ via Skatteverkets servicetelefon

Ring in din beställning via Skatteverkets servicetelefon 020-567 000 och få personbeviset skickat till din folkbokföringsadress via post.

Skatteupplysningen

Nås antingen via telefonnummer 0771-567 567 eller via frågeformulär.

Besök ett servicekontor

Skatteverkets servicekontor finns på ett flertal orter. Där kan du få personlig hjälp med att skriva ut ditt personbevis.

Personbevis för ändring av namn hos Patent- och registreringsverket

Om du vill ha ett personbevis för ändring av namn hos Patent- och registreringsverket ska du ringa till Skatteupplysningen 0771-567 567 och beställa personbeviset. Servicekontoren kan inte utfärda personbevis för detta ändamål eftersom beviset ska kompletteras med eventuella tidigare namnändringar som du har gjort.

Personbevis du ska använda utomlands

Ett personbevis utfärdas normalt sett utan stämpel, men om du behöver ett personbevis som du ska använda i ett annat land så kan det hända att det landet kräver att personbeviset ska vara stämplat och underskrivet av en handläggare på Skatteverket. Kontrollera därför vad som gäller i just ditt fall.

Om det aktuella landet kräver att det är stämplat kan du inte använda beställningstjänsten. I stället kan du ringa Skatteupplysningen, använda Skatteverkets e-postformulär eller besöka ett servicekontor för att få ut ett stämplat och underskrivet personbevis.

Personbevis
Skatteverket

Till toppen