På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Flytta utomlands

Om du planerar att bo utomlands ett år eller mer ska du anmäla flyttning till utlandet hos Skatteverket. Samma sak gäller om du planerat att stanna kortare tid men sedan förlänger din vistelse till ett år eller mer.

En anmälan som gäller ett barn (det vill säga en person under 18 år) ska vara underskriven av vårdnadshavaren. Har barnet två vårdnadshavare ska båda skriva under anmälan. Barn som fyllt 16 år har rätt att själv anmäla flyttning. Detta innebär att om barnet är mellan 16 och 18 år kan antingen barnet själv eller vårdnadshavaren/vårdnadshavarna skriva under anmälan. Anmälan om flyttning till utlandet gör du på blankett SKV 7665.

Om du flyttar till ett annat nordiskt land ska du även anmäla inflyttning i det andra nordiska landet.

När registreras du som utflyttad från Sverige?

Om du flyttar till ett land utanför Norden registrerar Skatteverket dig som utflyttad från Sverige från och med dagen du flyttar, om du anmält flyttning senast den dagen. Om du anmäler flyttningen senare registreras du som utflyttad den dag Skatteverket får din anmälan.

Om du flyttar till ett land inom Norden registrerar Skatteverket dig som utflyttad från Sverige samma dag som du blir inregistrerad (folkbokförd) i det andra nordiska landet. Om du blir folkbokförd i det landet eller inte, beror på vilka bestämmelser som gäller i det aktuella landet. Läs mer om de nordiska ländernas bestämmelser via länkarna nedan:

Ditt svenska medborgarskap påverkas inte av att du flyttar utomlands och registreras som utflyttad från Sverige. Du behåller även ditt svenska personnummer.

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta Skatteupplysningen på telefonnummer 0771-567 567.

 

Flytta utomlands
Skatteverket

Till toppen