På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Flytta till Sverige

Du som har flyttat till Sverige från utlandet och planerar att bo här i ett år eller mer ska i de flesta fall vara folkbokförd här. När du blir folkbokförd får du ett svenskt personnummer och registreras som bosatt på en fastighet och en adress. Dessutom registreras ditt civilstånd och din eventuella relation till maka eller make, barn och förälder.

För att kunna bli folkbokförd måste du anmäla att du vill flytta till Sverige. Det gör du genom att besöka ett av Skatteverkets servicekontor. När du kommer till servicekontoret ska alla i din familj som flyttar till Sverige vara med, även barn. Vad du ska ha med för handlingar beror på vilket medborgarskap du har.

» Hitta ditt närmaste servicekontor

Ditt medborgarskap

Välj vad som passar in på dig och ditt medborgarskap eller om du kommer som familjemedlem:

» Du är svensk medborgare

» Du är medborgare i ett annat nordiskt land än Sverige

» Du är medborgare i ett annat EU- eller EES-land än Sverige

» Du är medborgare i ett land utanför EU eller EES eller statslös

» Du tillhör en familj som bor i, eller ska flytta till, Sverige

Att vara folkbokförd

Att vara folkbokförd i Sverige innebär att du får ett svenskt personnummer. Det innebär också att Skatteverket registerar

  • på vilken fastighet och adress du är bosatt
  • var du är född och vilket medborgarskap du har
  • ditt civiltillstånd och din eventuella relation till make eller maka, barn och förälder.

» Mer om folkbokföringssystemet

Barn under 18 år

När ett barn under 18 år ska flytta till Sverige behöver alla vårdnadshavare tillsammans göra en anmälan om att barnet ska flytta. Om den ena vårdnadshavaren befinner sig utomlands behöver han eller hon lämna ett skriftligt medgivande för flytten till Sverige. Barn som har fyllt 16 år kan göra en egen anmälan utan vårdnadshavarnas skriftliga medgivande.

Om du har inkomster från ett annat land

Tänk på att när du flyttar till Sverige och blir folkbokförd kan du samtidigt bli skyldig att betala skatt i Sverige för dina inkomster från ett annat land. Kontakta Skatteverket om du har sådana inkomster.

» Mer om skyldighet att betala skatt

Flytta till Sverige
Skatteverket

Till toppen