På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Flytta till Sverige

Du som har flyttat till Sverige från utlandet och planerar att bo här i ett år eller mer ska normalt vara folkbokförd här. Att vara folkbokförd i Sverige innebär att du har ett personnummer och att du är registrerad som bosatt på en fastighet och adress. Utöver detta registreras också ditt civilstånd samt relation till eventuell maka eller make, barn och förälder.

För att bli folkbokförd i Sverige måste du anmäla flyttning till Sverige. Detta gör du via ett personligt besök på ett servicekontor.

Ta med följande handlingar när du går till servicekontoret:

 • pass, om du är medborgare i ett EES-land och Schweiz gäller även ett nationellt ID-kort
 • uppehållstillståndskort (UT-kort) om du är medborgare i ett land utanför EES-området eller statslös
 • handlingar som visar att du har uppehållsrätt (om du är EES-medborgare). Se nedan under Handlingar för uppehållsrätt
 • vigselbevis eller annan handling som visar att du är familjemedlem till en EES-medborgare som har uppehållsrätt i Sverige. Visa även eventuellt uppehållskort om du har ett sådant.
 • handlingar som styrker ditt civilstånd
 • födelsebevis för dina eventuella barn.

Uppehållstillstånd

Om du är medborgare i ett land utanför EES-området eller statslös måste du söka uppehållstillstånd i Sverige. Du kan söka uppehållstillstånd på en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat i det land du tänker flytta ifrån. Kravet på uppehållstillstånd gäller även medborgare i Schweiz.

Du som är EES-medborgare men inte har uppehållsrätt kan också ansöka om uppehållstillstånd hos Migrationsverket.

 • Migrationsverket

Tillståndsmärken i pass slutar att gälla den 20 maj 2015

Tillståndsmärket som suttit i passet som bevis på ditt uppehållstillstånd i Sverige slutar gälla den 20 maj 2015. Du som har ett tillståndsmärke i ditt pass ska därför boka tid på Migrationsverket för att byta ut märket mot ett uppehållstillståndskort.

Efter den 20 maj 2015 kommer det inte längre att vara möjligt att resa in och ut ur Schengenområdet utan ett uppehållstillståndskort.

Hur du gör för att få ett uppehållstillståndkort kan du läsa om på Migrationsverkets webbplats.

Uppehållsrätt

Om du är EES-medborgare kan du ha uppehållsrätt i Sverige. Den som har uppehållsrätt får vistas här utan uppehållstillstånd. Avsikten är att underlätta den fria rörligheten inom EU. Du har uppehållsrätt om du förutom att vara EES-medborgare uppfyller något av följande villkor:

 • du arbetar, tillhandahåller tjänster eller har eget företag i Sverige
 • du är inskriven som studerande vid en erkänd utbildningsanstalt i Sverige och har en heltäckande sjukförsäkring
 • du har tillräckliga tillgångar för att försörja dig och din familj samt en heltäckande sjukförsäkring som gäller för bosättning i Sverige för dig och dina familjemedlemmar
 • du är arbetssökande i Sverige och har en verklig möjlighet att få ett arbete.

För att bli folkbokförd behöver du kunna visa för Skatteverket att du kan antas ha uppehållsrätt i Sverige under minst ett år.

En EES-medborgare som är arbetssökande kan ha uppehållsrätt i Sverige men kan däremot inte bli folkbokförd i Sverige på den grunden. Det beror på att en EES-medborgare som är arbetssökande endast har en absolut rätt att vistas i Sverige under sex månader.

Även familjemedlemmar till en EES-medborgare som har uppehållsrätt kan själva ha uppehållsrätt och behöver i sådana fall inte ha uppehållstillstånd.

Handlingar för uppehållsrätt

Det är viktigt att du som EES-medborgare tar med dig handlingar som visar att du kan antas ha uppehållsrätt under minst ett år när du besöker ett av våra servicekontor för att anmäla flyttning till Sverige. Det kommer då att gå fortare för Skatteverket att handlägga din anmälan. Vilken handling du ska ta med dig beror på vad du ska göra i Sverige, se nedan.

Arbetstagare

Om du arbetar i Sverige behöver du visa upp ett anställningsbevis från din arbetsgivare i Sverige. Av anställningsbeviset ska följande framgå:

 • ditt namn och din arbetsgivares namn
 • anställningsvillkor
 • namn på en kontaktperson hos din arbetsgivare
 • din arbetsgivares organisationsnummer.

Anställningsbeviset ska vara undertecknat av dig och din arbetsgivare.

Tillhandahållare av tjänst

Om du avser att tillhandahålla en tjänst i Sverige behöver du kunna visa det med intyg eller liknande. Av intyget ska det framgå vilken tjänst du erbjuder och under hur lång tid du kommer att erbjuda den.

Egenföretagare

Om du är egenföretagare behöver du kunna visa att du har en verksamhet i Sverige. Verksamheten behöver inte ha startat men planering och förberedelser för din verksamhet ska vara igång. Handlingar som kan visa detta är till exempel

 • F-skattsedel
 • registreringsbevis
 • hyreskontrakt för nödvändiga lokaler
 • bevis på tidigare erfarenheter och kompetens
 • fakturor
 • momsredovisning.

Studenter

Om du ska studera i Sverige behöver du visa att du är inskriven som studerande på en skola. Du behöver också visa ett antagningsbesked där det framgår hur lång tid du ska studera och att du har en heltäckande sjukförsäkring som gäller för bosättning i Sverige under ett år (för studenter gäller europeiska sjukförsäkringskortet). Du behöver även lämna en försäkran om att du kan försörja dig under studietiden.

Person med tillräckliga egna medel

Om du tänker leva på egna medel i Sverige behöver du kunna visa att du har möjlighet att göra det. Det kan du göra genom att visa upp exempelvis kontoutdrag från din bank eller intyg om att du har pension.

Du behöver även visa att du har en heltäckande sjukförsäkring som gäller för bosättning i Sverige under ett helt år. För att visa att du har det kan du till exempel visa upp ett intyg från en myndighet i ett annat EES-land. Det kan vara något av följande intyg:

 • S1
 • E106
 • E109
 • E121

Kom ihåg att intyget ska vara giltigt i ett år från den dagen som du flyttar till Sverige.

Familjemedlem

Om du följer med en familjemedlem som har uppehållsrätt, eller flyttar till en i Sverige redan bosatt familjemedlem som har uppehållsrätt, behöver du kunna visa att ni är släkt eller sambo. Det kan du göra genom att visa upp exempelvis ett vigselbevis eller ett födelsebevis.

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta Skatteupplysningen på telefonnummer 0771-567 567.

Flytta till Sverige
Skatteverket

Till toppen