På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Logotyp, till startsidan

Bodelning

En bodelning innebär att ni som är gifta med varandra delar upp egendom mellan er. Ni ska i de allra flesta fall göra en bodelning om ni skiljer er. Ni kan också göra en bodelning under äktenskapet, om ni är överens om det.

Det är viktigt att skilja på bodelningen och bodelningshandlingen, det vill säga det avtal som visar hur bodelningen ska göras:

 • Om ni gör en bodelning för att ni skiljer er ska ni aldrig anmäla det till Skatteverket. Bodelningshandlingen kan ni däremot registrera om ni vill.
 • Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet måste ni först anmäla det till Skatteverket. Anmälan måste nämligen registreras av Skatteverket för att bli giltig. Först därefter kan ni göra en bodelning under äktenskapet. Om ni vill kan ni också registrera själva bodelningshandlingen.

Anmäla bodelning under äktenskapet

Gör så här för att anmäla en bodelning:

 1. Skriv en anmälan till Skatteverket om att ni vill göra en bodelning. Det finns ingen särskild blankett, eftersom bodelningen som följer efter anmälan kan göras på olika sätt. Därför kan det vara bra att ta hjälp av en jurist.
 2. Ange era personnummer i anmälan så att Skatteverket kan kontrollera era folkbokföringsuppgifter. Underteckna anmälan (båda makarna).
 3. Betala in en anmälningsavgift på 275 kronor till Skatteverkets bankgiro 227-5782. Ange ditt namn, ditt personnummer, din adress och ditt telefonnummer. Betalar du via Internet ska du i meddelande- eller informationsfältet ange ditt personnummer och att det gäller en anmälan om bodelning.
 4. Skicka in anmälan i original till Skatteverket. Du ska inte skicka in några kopior eftersom du får tillbaka originalet när Skatteverket registrerat anmälan. Använd följande adress:
            Skatteverket
            Äktenskapsregistret
            871 87 Härnösand

Skatteverket beslutar om registreringen och för sedan in i äktenskapsregistret att ni anmält att ni ska göra en bodelning. Därefter kungör vi (annonserar) anmälan om bodelning i Post- och Inrikes Tidningar.

Registrera bodelningshandling,


under äktenskapet eller vid skilsmässa

Vem som helst av er kan registrera en bodelningshandling hos Skatteverket, antingen under äktenskapet eller vid en skilsmässa. Gör så här:

 1. Dokumentera hur bodelningen ska göras i en bodelningshandling. Eftersom en bodelning kan göras på många olika sätt finns ingen särskild blankett för bodelningshandlingen. Därför kan det vara bra att ta hjälp av en jurist.
 2. Ange era personnummer i bodelningshandlingen, så att Skatteverket kan kontrollera era folkbokföringsuppgifter.
 3. Underteckna bodelningshandlingen (båda makarna).
 4. Betala in en ansökningsavgift på 275 kronor till Skatteverkets bankgiro 227-5782. Ange namn, personnummer och att det gäller en bodelning. (Använd meddelande- eller informationsfältet om du betalar via Internet.)
 5. Skicka in bodelningshandlingen i original till Skatteverket. Skicka inte in några kopior, eftersom du får tillbaka ditt original när Skatteverket har registrerat bodelningshandlingen. Använd följande adress:
            Skatteverket
            Äktenskapsregistret
            871 87 Härnösand

Skatteverket beslutar om registrering och för sedan in bodelningshandlingen i äktenskapsregistret. Därefter kungör (annonserar) vi uppgiften om bodelningshandlingen i Post- och Inrikes Tidningar. En tidsfrist börjar också löpa, då företag eller personer som ni har skulder till under vissa förutsättningar kan begära att bodelningen återgår (inte gäller).

Bodelning
Skatteverket

Till toppen