C.Marknadsnoterade obligationer, valuta m.m.

C. Marknadsnoterade obligationer, valuta m.m.

I det här avsnittet redovisar du försäljning av marknadsnoterade obligationer m.m. (fordringsrätter). Avsnittet avser deklarationsruta punkt 7.2 (vinst) eller 8.1 (förlust) som motsvarar deklarationsrutorna på Inkomstdeklaration 1.

Här deklarerar du även ränte- och ränteindexoptioner med fordringar i svenska kronor som underliggande egendom. Har du växlat valuta mot en annan valuta (inte resevaluta), sålt marknadsnoterad fordran i utländsk valuta, gjort uttag på konto i utländsk valuta eller sålt optioner, terminer eller CDF-kontrakt (Contracts For Difference) med valuta som underliggande egendom ska du redovisa vinst eller förlust i detta avsnitt.

Har du sålt andelar i en marknadsnoterad räntefond? Gör i så fall så här:

  • Om försäljningen inte är förtryckt på Inkomstdeklarationen deklarerar du den i detta avsnitt. 
  • Om försäljningen är förtryckt på Inkomstdeklaration 1, men felaktigt beräknad, kan du inte ändra beloppet själv. Lämna istället en övrig upplysning om felaktigheten via menyvalet "Ändra".

När du redovisar i detta avsnitt finns det två olika sätt att redovisa på. Antingen redovisas värdepapperet med beteckning eller med valutakod. Vid redovisning med beteckning ska du i efterföljande rutor ange antal, försäljningspris och omkostnadsbelopp. Vid redovisning med valutakod ska du i de efterföljande rutorna ange belopp i utländsk valuta, återbetalat belopp omräknat till svenska kronor och utlånat belopp i svenska kronor.

Kryssrutan "Visa uppgiftslämnare"

Om du markerar denna ruta ser du vilken bank, fondkommissionär eller annan uppgiftslämnare som har skickat in dina uppgifter till Skatteverket. Om du klickar på en annan knapp, till exempel "Spara", försvinner visningen. Vill du se visningen igen markerar du kryssrutan en gång till.

Kolumnen "Beteckning/Valutakod"

Beteckning

Fyll i beteckningen för det värdepapper som du ska redovisa. När uppgiften är förifylld kan du inte ändra namnet på det värdepapper. Är uppgiften fel, använder du "Ta bort". Läs också under "Ta bort" hur du flyttar en uppgift mellan olika avsnitt i din K4-bilaga.

Om det finns en förifylld uppgift för ett värdepapper som Skatteverket inte känner till namnet på står det "Okänt värdepapper". Du måste då fylla i värdepapperets namn innan du kan skicka in din deklaration.

Valutakod

För att välja valutakod, klicka på "Valuta". Då kommer det upp en rullist med valutakoder, markera den valutakod som du vill använda.

Kolumnen "Antal/Belopp i utländsk valuta"

Här visas det antal du har sålt av varje värdepapper. Det kan också vara värdepapperets nominella belopp som visas. Om uppgiften är fel eller saknas fyller du i rätt uppgift. Du kan bara fylla i heltal. Om du har sålt en del av dina värdepapper avrundar du till närmaste heltal.

Vid redovisning med valutakod ska du fylla i det utlånade beloppet i utländsk valuta.

Kolumnen "Försäljningspris/Återbetalat belopp (SEK)"

Här visas det försäljningspris du fick när du sålde värdepapperen. Med försäljningspris menas det belopp du fick efter avdrag för courtage.

Om uppgiften är fel eller saknas fyller du i rätt försäljningspris. Avrunda ören uppåt till hela kronor. Längst ned i kolumnen visas summan av alla försäljningspris. Detta belopp använder Skatteverket för att stämma av att alla försäljningar är deklarerade.

Vid redovisning med valutakod ska du här fylla i det återbetalade beloppet omräknat till svenska kronor.

Särskilt om terminer

Skatteverket får i vissa fall en uppgift om den uträknade vinsten eller förlusten på terminer från din bank eller fondkommissionär eller någon annan uppgiftslämnare. Då står vinsten i kolumnen "Försäljningspris" och i kolumnen "Omkostnadsbelopp" står det "0". Är det en förlust står förlusten i kolumnen "Omkostnadsbelopp", och i kolumnen "Försäljningspris" står det "0".

Om uppgiftslämnaren har beräknat vinsten eller förlusten fel, använder du funktionerna "Ta bort" och "Lägg till värdepapper". Du kan inte använda "Beräkna".

Kolumnen "Omkostnadsbelopp/Utlånat belopp (SEK)"

Här fyller du i ditt omkostnadsbelopp för de sålda värdepapperen. Inga uppgifter är förifyllda här. Du måste fylla i minst 0 kronor. Avrunda ören uppåt till hela kronor. Du kan fylla i ditt omkostnadsbelopp på något av följande två sätt:

  • Genom att skriva in ditt omkostnadsbelopp direkt i rutan.
  • Genom att klicka på pilen i kolumnen "Beräkna" för att räkna ut ditt genomsnittliga omkostnadsbelopp.

Om du har köpt dina värdepapper vid ett och samma tillfälle hämtar du ditt omkostnadsbelopp från din inköpsnota.

Om du har köpt värdepapperen vid flera olika tillfällen fyller du i det genomsnittliga omkostnadsbeloppet för de sålda värdepapperen. Har du beräknat ett genomsnittligt omkostnadsbelopp genom att använda funktionen "Beräkna" kan du inte fylla i något på den raden utan att först radera din genomsnittsberäkning. Läs mer under "Beräkna".

Vid redovisning med valutakod fyller du här i det utlånade beloppat omräknat till svenska kronor.

Längst ned i kolumnen visas summan av alla omkostnadsbelopp. Denna summa använder Skatteverket till rimlighetskontroller.

Kolumnen "Beräkna" för genomsnittsberäkning

Genomsnittsmetoden använder du för att beräkna omkostnadsbeloppet om du har köpt eller fått aktier vid flera till­fällen och sålt en del av dessa under 2023. Klicka på pilen för att räkna ut ditt genomsnittliga omkostnadsbelopp för sålda värdepapper. Använder du genomsnittsmetoden flyttas det beräknade omkostnadsbeloppet automatiskt över till rätt rad i kolumnen "Omkostnadsbelopp".

Du behöver inte använda genomsnittsmetoden om du köpt alla aktier vid ett och samma tillfälle och sålt alla aktier under 2023. Du kan inte beräkna ett genomsnittligt omkostnadsbelopp om det saknas någon uppgift på raden. "Antal" måste vara större än 0.

innebär att ingen beräkning är gjord för den aktuella försäljningen.

innebär att en beräkning är gjord för den aktuella försäljningen.

För terminer kan du inte använda "Beräkna" då genomsnittsmetoden inte kan användas för dessa.

Kolumnerna "Vinst" och "Förlust"

Beloppen i kolumnerna "Vinst" respektive "Förlust" beräknas genom att ta det omkostnadsbelopp du fyllt i minskas med ditt försäljningspris. "Summa vinster" är den totala summan av alla rader där försäljningspris minus omkostnadsbelopp är större än 0. "Summa förluster" är den totala summan av alla rader där försäljningspris minus omkostnadsbelopp är mindre än 0. Dessa två belopp överförs automatiskt till bilagans översikt.

"Ta bort"

Om en förifylld försäljning är fel, till exempel gäller en annan person, ska du inte deklarera den. Använd då knappen "Ta bort". Namnet på värdepapperet kommer att finnas kvar, men kolumnerna "Antal", "Försäljningspris" och "Omkostnadsbelopp" ändras till 0.

Använd också "Ta bort" om en förifylld försäljning är placerad i fel avsnitt i din K4-bilaga. Därefter använder du "Lägg till rad" i det korrekta avsnittet och fyller i samtliga uppgifter manuellt.

Med "Ta bort" kan du också ta bort rader som du själv har lagt till.

Knappen "Tillbaka"

När du fyllt i dina uppgifter och sparat klickar du på "Tillbaka". Du kommer då tillbaka till bilagans översikt. Ditt resultat är nu överfört dit. Har du inte sparat dina ändringar innan du går tillbaka får du ett varningsmeddelande.

"Lägg till värdepapper"

Använd "Lägg till värdepapper" om du ska komplettera med sålda värdepapper som inte är förifyllda. Då visas en tom rad där du fyller i "Beteckning", "Antal", "Försäljningspris" och "Omkostnadsbelopp". Alternativt "Valutakod", "Belopp i utländsk valuta", "Återbetalat belopp (SEK)" och "Utlånat belopp (SEK)".

Om en förifylld försäljning är placerad i fel avsnitt använder du "Ta bort". Därefter använder du "Lägg till värdepapper" i rätt avsnitt och fyll i samtliga uppgifter manuellt.

Knappen "Spara"

När du fyllt i saknade uppgifter på en eller flera rader kan du räkna ut vinsten eller förlusten för de ifyllda raderna genom att klicka på "Spara". Då sparas uppgifterna. När du fyllt i alla uppgifter i avsnittet "C. Marknadsnoterade obligationer, valuta m.m." och klickat på ”Spara” förs resultatet över till bilagans översikt. Om du inte klickar på "Spara" får du en fråga när du lämnar sidan.

Nästa gång du loggar in finns dina sparade uppgifter kvar och du kan fortsätta fylla i bilagan eller andra uppgifter i deklarationen.

Fliken "Värdepapper"

Om du har fler än 20 försäljningar i avsnittet "C. Marknadsnoterade obligationer, valuta m.m." delas sidan in i flera sidor med 20 försäljningar på varje. Du förflyttar dig mellan de olika sidorna med hjälp av följande flik, som du hittar längst upp och längst ner på varje sida.

Fliken innehåller länkar till de olika sidorna. Du befinner dig på en sida som ryms inom intervall som är brunt och saknar understrykning. När en sida är helt färdigifylld visas en bock i rutan framför det aktuella sifferintervallet.

Det finns ingen bock framför sifferintervall som motsvarar sidor där du fortfarande har uppgifter att fylla i.

Uppgifter som är flyttade från listan "Värdepapper utan kategori":

Ibland slår banker, fondhandlare och liknande ihop flera olika försäljningar på en och samma uppgift. I dessa fall måste du själv särredovisa försäljningarna. Första delen åtgärdade du när du flyttade de ihopslagna uppgifterna från listan "Värdepapper utan kategori". Du ska nu fylla i rätt belopp. Gör så här:

  1. Leta reda på den uppgift som är ihopslagen. Skriv in de rätta uppgifterna för ”Antal”, ”Försäljningspris” och ”Omkostnadsbelopp”. Alternativt ”Valutakod”, ”Belopp i utländsk valuta”, ”Återbetalat belopp (SEK)” och ”Utlånat belopp (SEK)”.
  2. Om den ihopslagna uppgiften ska fördelas på flera rader använder du funktionen ”Lägg till rad”. Fyll därefter i uppgifterna på raden.
  3. Om den ihopslagna uppgiften ska fördelas på flera avsnitt, till exempel ”C. Marknadsnoterade obligationer, valuta m.m.” och ”D. Övriga värdepapper, råvaror, övriga tillgångar (kapitalplaceringar) m.m.”, använder du funktionen ”Lägg till rad” i de berörda avsnitten. Fyll därefter i uppgifterna.

Rubriken "Värdepapper som lagts till eller tagits bort sedan du sparade eller skickade in din deklaration"

Under denna rubrik ser du om det lagts till eller tagits bort uppgifter på sålda värdepapper sedan du sparade och skickade in din deklaration. Tänk på att du måste kontrollera och eventuellt rätta samtliga tillagda och borttagna uppgifter innan du sparar och loggar ut eller skickar in din deklaration.

Borttagen kontrolluppgift

Borttagna värdepapper

Borttagna värdepapper gäller inte längre. De kan finnas med i den K4-bilaga som du har sparat eller skickat in. Kontrollera om de ingår i "Summa vinst" respektive "Summa förlust". I så fall ska du ta bort dem. Det kan du göra på något av följande tre sätt:

  • Genom att fylla i 0 i fälten "Antal", "Försäljningspris" och "Omkostnadsbelopp" på raden för den borttagna uppgiften.
  • Genom att klicka på "Ta bort" på raden för den borttagna uppgiften.
  • Genom att klicka på "Återställ" på bilagans översikt. Då tar du bort alla de belopp som du själv fyllt i. Du får alltså börja om från början. En ny förifylld K4-bilaga visas med alla uppgifter som nu är aktuella för dig. Du måste nu igen fylla i omkostnadsbeloppet och eventuellt räkna ut det genomsnittliga omkostnadsbeloppet. Ett varningsmeddelande visas därför innan du kan återställa.
Ny kontrolluppgift

Nya värdepapper

Nya uppgifter kan finnas med i den bilaga K4 som du har sparat eller skickat in. Kontrollera om de ingår i "Summa vinst" respektive "Summa förlust". Om de inte ingår ska du lägga till dem. Det kan du göra på något av följande två sätt:

  • Genom att klicka på "Lägg till värdepapper" och fylla i fälten "Beteckning", "Antal", "Försäljningspris" och "Omkostnadsbelopp" "Marknadsnoterade obligationer, valuta m.m." eller "Övriga värdepapper, råvaror, övriga tillgångar (kapitalplaceringar) m.m.". på den nya tomma raden.
  • Genom att klicka på "Återställ" på bilagans översikt. Då tar du bort alla de belopp som du själv fyllt i och får alltså börja om från början. En ny förifylld bilaga Försäljning av värdepapper (K4) visas med alla uppgifter som nu är aktuella. Du måste nu igen fylla i omkostnadsbeloppet och eventuellt räkna ut de genomsnittliga omkostnadsbeloppet. Ett varningsmeddelande visas därför innan du kan återställa.

Rubriken "Värdepapper utan kategori har lagts till eller tagits bort sedan du sparade eller skickade in din deklaration"

Under denna rubrik ser du om det lagts till eller tagits bort uppgifter om sålda värdepapper utan kategori sedan du sparade och skickade in din deklaration. Tänk på att du måste kontrollera och eventuellt rätta samtliga tillagda och borttagna uppgifter innan du sparar och loggar ut eller skickar in din deklaration.

Borttagen kontrolluppgift

Borttagna värdepapper utan kalegori

Borttagna värdepapper gäller inte längre. De kan finnas med i den K4-bilaga som du har sparat eller skickat in. Kontrollera om de ingår i "Summa vinst" respektive "Summa förlust" i något av avsnitten "A. Marknadsnoterade aktier, aktieindexobligationer, aktieoptioner m.m.", "C. Marknadsnoterade obligationer, valuta m.m." eller "D. Övriga värdepapper, råvaror, övriga tillgångar (kapitalplaceringar) m.m.". I så fall ska du ta bort dem från det avsnittet. Det kan du göra på något av följande tre sätt:

  1. Genom att fyll i 0 i fälten "Antal", "Försäljningspris" och "Omkostnadsbelopp" på raden för den borttagna uppgiften.
  2. Genom att klicka på "Ta bort" på raden för den borttagna uppgiften.
  3. Genom att klicka på "Återställ" på bilagans översikt. Då tar du bort alla de belopp som du själv fyllt i. Du får alltså börja om från början. Då visas en ny förifylld bilaga Försäljning av värdepapper (K4) med alla uppgifter som nu är aktuella för dig. Du måste nu igen fylla i omkostnadsbeloppet och eventuellt räkna ut genomsnittliga omkostnadsbeloppet. Ett varningsmeddelande visas därför innan du kan återställa.
Ny kontrolluppgift

Nya värdepapper utan kategori

Dessa värdepapper kan finnas med i den K4-bilaga som du har sparat eller skickat in. Kontrollera om de ingår i "Summa vinst" respektive "Summa förlust" i något av avsnitten "A. Marknadsnoterade aktier, aktieindexobligationer, aktieoptioner m.m.", "C. Marknadsnoterade obligationer, valuta m.m." eller "D. Övriga värdepapper, råvaror, övriga tillgångar (kapitalplaceringar) m.m.". Om de inte ingår ska du lägga till dem. Det kan du göra på något av följande två sätt:

  • Genom att klicka på "Lägg till värdepapper" och fyll i fälten "Beteckning", "Antal", "Försäljningspris" och "Omkostnadsbelopp" alternativt "Valutakod", "Belopp i utländsk valuta", "Återbetalat belopp (SEK)" och "Utlånat belopp (SEK)" på den nya tomma raden.
  • Genom att klicka på "Återställ" på bilagans översikt. Då tar du bort alla de belopp som du själv fyllt i och får alltså börja om från början. En ny förifylld K4-bilaga visas med alla uppgifter som nu är aktuella. Du måste nu igen fylla i omkostnadsbeloppet och eventuellt räkna ut det genomsnittliga omkostnadsbeloppet. Ett varningsmeddelande visas därför innan du kan återställa.

Meddelandena "Du har många sålda värdepapper" och "Antal sålda värdepapper som kan redovisas på bilagan Försäljning av värdepapper (K4) är begränsat"

Du kan redovisa högst 300 rader i K4-bilagan i denna e-tjänst. Med rader menas varje förifylld försäljning eller försäljning som du lagt till själv i avsnitten "A. Marknadsnoterade aktier, aktieindexobligationer, aktieoptioner m.m.", "C. Marknadsnoterade obligationer, valuta m.m. ", "D. Övriga värdepapper, Råvaror, övriga tillgångar (kapitalplaceringar) m.m.". I avsnittet "C. Återföring av uppskovsbelopp – Andelsbyte " räknas varje uppskov som är förifyllt eller som du lagt till själv som en rad. Om du beräknar det genomsnittliga omkostnadsbeloppet räknas varje händelse som en rad.

När antalet rader passerar 270 får du en varning. Du kan då fortsätta att fylla i din K4-bilaga. Om du har fler försäljningar än vad tjänsten kan hantera kan du välja att ta bort bilagan helt och lämna in den på annat sätt. Förslagsvis via Skatteverkets e-tjänst för filöverföring.

När antalet rader överstiger 300 får du en ny varning. Du kan då fortsätta att fylla i uppgifter som saknas på de befintliga raderna i samtliga avsnitt, men du kan inte längre skapa fler rader. Om det innebär att din K4-bilaga inte blir komplett kan du antingen spara redan ifyllda uppgifter och lämna resterande försäljningar på annat sätt, eller avbryta och välja att ta bort bilagan helt och lämna in den på annat sätt. Vi rekommenderar då att hela bilagan lämnas via Skatteverkets e-tjänst för filöverföring

För ytterligare information och exempel: Värdepapper | Skatteverket

Hjälp för Inkomstdeklarationen 2024