På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Namn

Det finns enligt namnlagen tre typer av namn:

  • förnamn
  • mellannamn
  • efternamn.

Namnlagen gäller för alla svenska, finska, danska och norska medborgare som bor i Sverige. Är du inte medborgare i ett nordiskt land kan du ändå, om du vill, anmäla namn och byte av namn till Skatteverket enligt svensk lag om du bor i Sverige. Även statslösa personer omfattas av den svenska namnlagen om de bor i Sverige.

Det är dock inte säkert att en namnändring som du gör i Sverige godkänns i ditt hemland. Vill du undvika problem med ditt hemlands myndigheter bör du därför, innan du byter namn, ta kontakt med ditt hemlands ambassad och ta reda på vad som gäller.

Skatteverket registrerar dina personuppgifter i ett folkbokföringsregister. När en namnändring är gjord registreras den i Folkbokföringsregistret och sprids vidare till övriga delar av samhället.

Ny namnlag träder i kraft den 1 juli 2017

Från och med den 1 juli 2017 gäller en ny lag (2016:1013) om personnamn. Här hittar du information om vad lagen innebär:

Exempel på namnuppbyggnad
NamntypNamn
Fullständigt namnSvensson Johansson, Aurora Eulalia
MellannamnSvensson
EfternamnJohansson
FörnamnAurora Eulalia
Skatteverket

Till toppen