Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 1998:12


Ytterligare frågor om redovisning i ideell förening

Bakgrund

Referensgruppen har behandlat en fråga avseende redovisningsskyldigheten av ekonomiska transaktioner mellan en idrottsförening och en stödförening till idrottsföreningen, svar 1998:11. Under referensgruppens behandling av det ärendet har inkommit ytterligare frågor avseende redovisning i ideella föreningar. Följande frågor har ställts.

Frågor

Då ideella föreningarna bara är bokföringsskyldiga för den del av verksamheten som är att hänföra till näringsverksamhet uppstår en del intressanta gränsdragningsproblem. Att de stora elitlagen anses bedriva näringsverksamhet är naturligt, men vad gäller när man kommer längre ned i seriesystemet och i föreningar med mindre omsättning?

Vilka verksamhetsgrenar inom en idrottsförening kan anses utgöra näringsverksamhet? Vad gäller för verksamhet med bingolottoförsäljning, bingointäkter (andel i bingoallians), klubbshop, försäljning av reklam (tröjor, skyltar, matchprogram m.m.) och caféverksamhet? Blir svaret olika om verksamheterna riktas mot medlemmar eller mot utomstående? Är en verksamhetsgren som ger överskott alltid att anses som en bedriven näringsverksamhet?

Antag att en ideell förening är arbetsgivare och att denna förening inte bedriver näringsverksamhet. Vad gäller då för arkiveringsskyldigheten? Är det tillräckligt att föreningen endast arkiverar lönespecifikationer som underlag för kontroll av skattedeklarationer och kontrolluppgifter, eller är det något mer som ska arkiveras?

Vad händer den dagen då skatterevisorerna får svaret att det inte finns någon bokföring eftersom allt är bortslängt?

Svar

Gränsen för näringsverksamhet

I det ovan nämnda referensgruppsärendet har frågan om bokföringsskyldigheten i en idrottsförening berörts. Av svaret framgår att en idrottsförening/ideell förening är bokföringsskyldig enligt bokföringslagen om föreningen driver näringsverksamhet. Av svaret framgår att ideella föreningar anses vara bokföringsskyldiga endast för den delen av verksamheten som är att hänföra till näringsverksamhet, se prop 1975:104 sid 203-204 och BFN C 4/6.

I nämnda ärende uttalade referensgruppen att det inte är möjligt att ange var gränsen för näringsverksamhet går i avsaknad av vägledande praxis. Enligt referensgruppens uppfattning måste frågan om bokföringsskyldigheten i en idrottsförening bedömas från fall till fall. Omständigheter som talar för att näringsverksamhet skall anses föreligga är att idrottsföreningen har intäkter i form av biljettintäkter från allmänheten och att föreningen har anställd personal. Exakt var gränsen går är emellertid inte möjligt att ange i avsaknad av klar lagstiftning och vägledande praxis. En viss ledning kan dock fås av BFN C 3/3 och C 4/6.

I BFN C 3/3 ställdes vissa frågor om vad som gäller för bokföringsskyldigheten för samfällighetsföreningar. I likhet med ideella föreningar är en samfällighetsförening bokföringsskyldig endast om samfällighetsföreningen driver näringsverksamhet. BFN uttalade i C 3/3 bl.a. att om en fiskevårdsområdesförening (samfällighetsförening) driver ekonomisk verksamhet med t.ex. försäljning av fiskekort torde föreningen vara att betrakta som näringsidkare och därmed bokföringsskyldig.

I BFN C 4/6 hade som förutsättning angivits att en ideell förening - utöver sin ideella verksamhet - i begränsad omfattning bedrev någon eller några av uppräknade verksamheter. Dessa var (1) uthyrning av fler än två lägenheter i egen fastighet (2) produktion av periodisk tidskrift som utbjuds både till medlemmar och i ringa omfattning till andra än medlemmar (3) uthyrning av skol- och konferenslokaler till andra juridiska personer (4) försäljning av eget producerat material till medlemmar (5) kioskverksamhet på egna skol- och konferensgårdar och (6) uthyrning av semesterlägenhet i egen fastighet. Man frågade därefter följande. Om en ideell förening bedriver någon eller några av ovannämnda verksamheter, är då föreningen bokföringsskyldig enligt BFL för a) hela verksamheten, inkl. den ideella b) enbart ovannämnda verksamheter eller c) inte någon verksamhet? I sitt svar skrev BFN (efter att redogjort för vissa uttalanden i förarbetena till BFL, prop 1975:104) följande.

"Med hänvisning till ovanstående uttalanden i propositionen till BFL konstaterar nämnden att bokföringsskyldigheten för ideell förening endast gäller den del av verksamheten som är att hänföra till näringsverksamhet t.ex. av den art som anges i skrivelsen. Däremot omfattas inte den ideella delen av bokföringsplikten. Av praktiska skäl anser dock nämnden det lämpligt att föreningen ordnar sin redovisning i ett gemensamt bokföringssystem för hela sin verksamhet."

Mot bakgrund av motivuttalandena till BFL och mot bakgrund av ovan nämnda uttalanden från BFN gör referensgruppen den bedömningen att redan en relativt begränsad ekonomisk aktivitet skulle kunna innebära att näringsverksamhet föreligger. Detta innebär att även relativt långt ned i seriesystemen torde finnas idrottsföreningar som får anses driva näringsverksamhet för sin idrottsliga verksamhet. Detta torde vara fallet om den idrottsliga verksamheten i sig genererar inte obetydliga intäkter av biljettförsäljning, reklam m.m.

Bokföringsskyldighet för olika ekonomiska aktiviteter i en förening

Vad beträffar frågorna om det föreligger bokföringsskyldighet för bingolottoförsäljning, bingointäkter (andel i bingoallians), klubbshop, försäljning av reklam och caféverksamhet gör referensgruppen den bedömningen att om ifrågavarande ekonomiska aktiviteter är hänförliga till en bedriven näringsverksamhet (t.ex. elitidrott) så föreligger enbart på den grunden bokföringsskyldighet. Om däremot aktiviteterna är hänförliga till en ideell verksamhet som föreningen bedriver (t.ex. ungdomsverksamhet) så föreligger bokföringsskyldighet endast om dessa aktiviteter i sig själv konstituerar näringsverksamhet. Så torde vara fallet med klubbshop, caféverksamhet och försäljning av reklam. Det har däremot ingen betydelse om överskott uppkommer eller inte och inte heller föreligger något krav på att vinstsyfte skall föreligga. Vid bedömningen av om näringsverksamhet föreligger eller inte torde beaktas om aktiviteterna riktar sig mot medlemmar eller mot utomstående.

Underlag för löneredovisning

Den ställda frågan avser vilket underlag som kan krävas för utbetalda löner/arvoden av en icke bokföringsskyldig ideell förening. Innan den frågan besvaras vill referensgruppen påminna om att en bedömning först bör göras om idrottsföreningen driver näringsverksamhet. En omständighet som tyder på att näringsverksamhet föreligger kan vara att föreningen har anställd personal.

Enligt lagen om självdeklarationer och kontrolluppgifter (LSK; SFS 1990:325) finns krav på att underlag skall finnas för skatteredovisning. Där sägs följande i 4 kap 1 § 1 st.

Den som enligt denna lag är skyldig att lämna självdeklaration, kontrolluppgift eller andra uppgifter till ledning för taxering är också skyldig att i skälig omfattning genom räkenskaper, anteckningar eller på annat lämpligt sätt sörja för att underlag finns för att fullgöra deklarations- eller uppgiftsskyldigheten och för kontroll av den.

Lagens krav på underlag gäller oavsett om den uppgiftsskyldige är bokföringspliktig enligt BFL eller inte. Enligt LSK 4 kap 1 § 4 st skall underlaget bevaras under sex år efter utgången av det kalenderår underlaget avser. Vad som skall arkiveras enligt LSK går inte att svara på generellt. En bedömning måste göras i det enskilda fallet. Enligt referensgruppens uppfattning torde det normalt inte vara tillräckligt att enbart lönespecifikationerna bevaras.

Det kan här nämnas att vid en taxeringsrevision har skattemyndigheten rätt att granska inte bara räkenskapshandlingar utan även andra handlingar som rör verksamheten (taxeringslagen 3 kap 11 §).

Ej arkiverad bokföring

Frågan gäller vilka åtgärder som bör vidtagas om det vid en skatterevision konstateras att bokföringen inte bevarats. En bedömning bör ske från fall till fall. Omständigheterna kan vara sådana att en anmälan om bokföringsbrott alternativt försvårande av skattekontroll kan aktualiseras.

Förslag till ändring av bokföringsskyldigheten

Justitiedepartementet har i november 1998 kommit ut med ett utkast till lagrådsremiss om ny bokföringslag. I den redovisas lagförslag som innebär att en ideell förening skall bli bokföringsskyldig om värdet av föreningens tillgångar överstiger 10 basbelopp och att bokföringsskyldigheten skall omfatta all verksamhet som föreningen bedriver. Enligt förslaget skall bokföringsskyldighet dock alltid föreligga om den ideella föreningen bedriver näringsverksamhet.

Lagstiftningsförslaget bör innebära att på sikt kommer kvaliteten på bokföringen i de ideella föreningarna överlag att förbättras genom att ett ökat antal ideella föreningar blir bokföringsskyldiga. Detta i kombination med BFL:s krav på arkivering är till gagn för skattekontrollen.