Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 1997:20

Frågor om en eller flera förvärvskällor i näringsverksamhet bedriven av fysisk person samt om förlängning av räkenskapsår


 
Bakgrund

A driver sedan många år en enskild firma. I oktober 1996 startar A tillsammans med B ett enkelt bolag. B bedriver ingen tidigare näringsverksamhet.Det enkla bolaget upprättar inget bokslut per den 31 december 1996. Räkenskapsåret förlängs till den 31 december 1997 för det enkla bolaget.
 

Frågor

1. Utgör inkomsten från det enkla bolaget och
   A:s enskilda firma en och samma förvärvskälla?

2. Är det i så fall möjligt för det enkla bolaget
   att förlänga räkenskapsåret?
 

Svar

För inkomst av näringsverksamhet skall inkomsten av varje förvärvskälla beräknas för sig (18§ KL).
För fysiska personer delas inkomst av näringsverksamhet in i antingen aktiv eller passiv näringsverksamhet. All inkomst av näringsverksamhet som bedrivs av fysisk person hänförs till en och samma förvärvskälla (aktiv eller passiv) med undantag för självständig näringsverksamhet i utlandet (18§ KL).

Svaret på den första frågan blir därför jakande.

För enskild näringsverksamhet utgör kalenderår räkenskapsår (3§ KL, 12§ BFL). A är näringsidkare och därför också bokföringsskyldig (1§ BFL). Den som är bokföringsskyldig för flera rörelser skall tillämpa samma räkenskapsår för dessa (12§ BFL). Skatterättsligt utgör, mot bakgrund av det tidigare anförda, det enkla bolaget ingen ny och separat förvärvskälla för A utan skall ingå i den  redan tidigare bedrivna enskilda firman. Någon förlängning av räkenskapsår är därför inte möjlig.

Svaret på fråga 2 blir därför nekande.