Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 1997:11

Räkenskapsår vid konkurs

Frågeställaren redovisar ett exempel där ett aktiebolag med räkenskapsår 1.5 - 30.4 försätts i konkurs den 15.11 1996. Hans frågor är följande;
 

  • 1. Vilket räkenskapsår har bolaget konkursåret?
  • 2. Vilket år ska bolaget rätteligen lämna deklaration för räkenskapsåret som påbörjas 1.5 1996?

Reglerna om taxeringsår och beskattningsår i 4 § kommunalskattelagen innebär att svaret på fråga två ovan är avhängigt svaret på fråga 1.

I och med beslutet om att försätta aktiebolaget (konkursgäldenären) i konkurs avslutas dess verksamhet. Konkurslagen innehåller bestämmelser som förbjuder konkursgäldenären att driva näringsverksamheten vidare. Konkursgäldenären förlorar rådigheten över samtliga tillgångar vilka istället ingår i konkursboet. Detta innebär emellertid inte att äganderätten till fastigheter  eller andra tillgångar berörs.

Aktiebolaget existerar civilrättsligt under konkursen och företräds av den tidigare styrelsen och VD enligt 13 kap. 20 § 2 st. aktiebolags-lagen (ABL). Aktiebolaget ska även ge in års-redovisningshandlingar enligt 8 kap. årsredovis-ningslagen (1995:1554, ÅRL). I sammanhanget kan nämnas att förseningsavgift inte kan påföras vid utebliven redovisning, jfr 8 kap. 7 § ÅRL.

Bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen torde inte ha upphört med konkursbeslutet.

Det räkenskapsår som aktiebolaget har är registrerat hos PRV och beslutet om konkurs föranleder inga ändringar av räkenskapsåret. Sådan ändring vidtas först då konkursen avslutats och aktiebolaget har avregistrerats.
 

Sammanfattning

Den omständigheten att ett aktiebolag försätts i konkurs innebär inte att bolaget upphör att existera. Tvärtom finns regler i ABL som reglerar vilka som företräder ett bolag i konkurs. Eftersom aktiebolaget trots konkursen är ägare till såväl tillgångar som skulder torde bokföringsskyldigheten kvarstå ända tills dess bolaget avregistreras hos PRV.

I ovanstående frågeställning har aktiebolaget ett räkenskapsår som omfattar 1.5 - 30.4. Detta får anses vara det officiella räkenskapsåret även under konkursen.

Svaret blir således att räkenskapsåret ej påverkas av konkursbeslutet utan först då bolaget avregistreras.

Deklaration för bolaget i exemplet ska då lämnas vid 1998 års taxering.