Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 1997:10

Starttidpunkt för skattemässig avskrivning av inventarier

Ett eldistributionsföretag påbörjar inventarieavskrivning innan inventariet kan tas i bruk. Det kan t ex röra sig om utgifter för grävning av ledningsdike och personalkostnader för planeringsarbete, dvs initiala kostnader innan något färdigt inventarium föreligger. Frågan gäller "starttidpunkten" för avskrivning på sådana inventarier.

Du har i skrivelsen hänvisat till BFN U 90:13 samt RÅ 1978 Aa 149 och RÅ 1994 ref 78. Därav framgår i vart fall att den skattemässiga "starttidpunkten" för avskrivning ligger före den redovisningsmässiga. Även rättsfallet RÅ 80 1:51 är av intresse. Där medgavs avdrag för utgifter under räkenskapsåret för en film som inte var färdiginspelad på bokslutsdagen. Filmen bedömdes som treårsinventarium. Ett annat alternativ hade varit att medge avdrag först när filmen var färdiginspelad. Kostnaden skulle därigenom ha kommit närmare intäkterna.

En ytterligare komplikation vid besvarandet av dina frågor är att någon definition av det skatterättsliga inventariebegreppet inte föreligger. Begreppet omfattar emellertid alla materiella anläggningstillgångar som civilrättsligt är lös egendom samt vissa tillgångar som civilrättsligt hänför sig till fastighet (GRS 23:48-49).

Att förvärvad inventarietillgång inte varit klar för drift utesluter inte avskrivningsrätt enligt det anförda (se även GRS 23:50). Avskrivningsrätt för inventarier förutsätter enligt referensgruppen en materiell tillgång. Däremot kan enligt referensgruppen inventarieavskrivning inte ske enbart på balanserade utgifter för planeringskostnader. Normalt krävs för avskrivning på förvärvade inventarier att dessa är levererade. För egentillverkade inventarier kan inte samma leveransbegrepp tillämpas eftersom dessa ofta består av en blandning av eget arbete, komponenter från varulager och inköpta komponenter. Enligt referensgruppens mening bör egentillverkat inventarium vara färdigställt för att kunna tagas i bruk innan avskrivning kan påbörjas. Däremot torde inte kunna krävas att inventariet även rent faktiskt tagits i bruk för avsett ändamål. Frågan torde inte vara prövad i rättspraxis. Vi kommer att behandla denna problematik i den pågående utredningen om sambandet redovisning och beskattning.