Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 1997:8

Redovisningsmässig och skattemässig behandling av pågående arbeten/produkter i arbete i tryckerier

Bakgrund

I samband med pågående kartläggning av tryckeribranschen (SNI-kod 22222) har frågeställaren noterat att tryckeriföretagen i sina bokslut redovisar balansposten "pågående arbeten" på olika sätt. Antingen redovisas dessa arbeten enligt värderingsreglerna för varulager (produkter i arbete) eller enligt de skattemässiga reglerna för pågående arbeten i konsultrörelse, dvs enligt punkt 3 av anvisningarna till 24 § KL.

Vid redovisning enligt värderingsreglerna för varulager i bokföringslagen (BFL) gäller att lagret tas upp till direkta tillverkningskostnader plus indirekta tillverkningskostnader. Denna värdering tillämpas även skattemässigt. Vid värdering enligt de skattemässiga reglerna för pågående arbeten i konsultrörelse tas lagret inte upp till något värde alls vare sig i det civilrättsliga bokslutet eller vid beräkning av skattemässig inkomst. Frågan gäller vilken värderingsprincip, som överensstämmer med BFL respektive med skattelagstiftningen.

En ytterligare aspekt på frågan är om rubriceringen "pågående arbeten" eller "varulager" är knuten till eventuella förekommande rättigheter. Med andra ord om beställaren/uppdragsgivaren i samband med tryckbeställningen överlämnat något alster till tryckeriet, som vederbörande beställare/uppdragsgivare eller annan person har äganderätt eller annan rätt till, exempelvis copyright. Detta skulle kunna vara ett argument för att anse posten i redovisningshänseende utgöra "pågående arbete", en beteckning som normalt är reserverad för arbete på annans egendom. Vid tillverkning enligt order eller för tillverkning mot lager används i vanligt språkbruk "produkter i arbete,  PIA" för denna lagertyp.

Slutligen berör den ställda frågan vilken innebörd som skall ges åt RSV- rekommendationen Dt 1993:1 då det gäller tryckerier. Reglerna i denna rekommendation har ansetts tillämpliga för en bilreparationsverkstad i dom 1995-10-04 från Kammarrätten i Jönköping, mål nr 2163-1991.
 

Överväganden

Det kan beträffande målet från KR i Jönköping konstateras att det inte överklagats.
Det kan noteras att frågan om skatteregeln tillämplighet på pågående arbeten i bilreparationsverkstäder inte varit föremål för diskussion i referensgruppen.
 

Svar

Enligt referensgruppen bedömning, som för övrigt sammanfaller med frågeställarens, är pågående arbeten i tryckeribranschen i princip att jämställa med produkter i arbete i ett tillverkningsföretag. Värdering bör därför ske enligt de regler som tillämpas för värdering av varulager. Tryckeriföretagen har enligt referensgruppens bedömning inte valfrihet i denna del.

I de emellanåt förekommande fall, då ett tryckeri har en s.k.prepressavdelning, vars verksamhet gränsar till reklambyråverksamhet, kan emellertid skattereglerna för värdering av pågående arbeten aktualiseras. I så fall måste dock, inte minst av kontrollskäl, krävas att tryckeriet har en välordnad redovisning. Redovisningen bör på det enskilda projektets nivå särskilja de nedlagda kostnader, som belöper på denna typ av order. I praktiken torde detta innebära att projektredovisning skall finnas hos tryckeriet.

Enligt referensgruppens mening torde man inte med stöd av en huvudsaklighetsprincip kunna förhindra ett tryckeri, som för en del av sina uppdrag utför layoutarbete etc på gränsen till reklambyrå-verksamhet, att tillämpa skatteregeln för pågående arbeten vid värdering av dessa uppdrag. Förutsättningen är emellertid att redovisningen hos tryckeriet är så upplagd att det klart framgår vilka uppdrag det gäller och de nedlagda kostnaderna för dessa.