Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 1997:2

Avskrivning av uppskriven tillgång

Fråga

En uppskriven och delvis avskriven anläggningstillgång säljs till ett pris som överstiger bokfört värde. Skall det uppskrivna beloppet beskattas?
 

Svar
1 Fastighet

För värdeminskning på byggnader finns särskilda skatteregler. De finns i p. 6 anv. 23 § KL. Dessa regler är oberoende av vad som sker i bokföringen. En uppskrivning av en fastighet i bokföringen påverkar således inte de skattemässiga avskrivningarna. Det uppskrivna beloppet påverkar vid en försäljning därför inte beskattningen.
 

2 Inventarier

Reglerna i p. 13 anv. 23 § KL om räkenskapsenlig avskrivning är en skattemässig specialreglering som i princip gör de allmänna kopplingsreglerna i 24 § KL irrelevanta. Detta medför att en uppskrivning i räkenskaperna av det bokförda värdet inte påverkar det skattemässiga värdet.

Anskaffningsvärdet skall enligt p. 13 andra stycket  av anvisningarna till 23 § anses vid köp vara "den verkliga utgiften för deras anskaffande". Denna regel gäller oavsett vilket värde som har tagits upp i bokföringen.

Hur inköp och försäljningar påverkar det skattemässiga "kontot" framgår av anvisningspunkten i övrigt.

Ett i räkenskaperna uppskrivet värde skall således inte beskattas.

En närliggande fråga, som har ställts,  är om rätten till räkenskapsenlig avskrivning förloras vid uppskrivningar i räkenskaperna.

Ett villkor i samma anvisningspunkt 1 st. är  "att avdraget motsvarar avskrivningen i räkenskaperna". Detta villkor har hittills ansetts uppfyllt när avskrivningen i räkenskaperna avviker från den skattemässiga men skillnaden redovisats på resultaträkningen som en bokslutsdisposition och på balansräkningen under obeskattade reserver.

Däremot har villkoret inte ansetts uppfyllt om nettoavdraget i räkenskaperna inte ryms i avskrivningsramen enligt skatteregeln. Inventarierna behandlas vid denna bedömning som ett kollektiv. ÅRL innebär inget ändrat synsätt i förhållande till det man haft hittills. Om den bokförda avskrivningen inte ryms inom ramen kan rätten till räkenskapsenlig avskrivning förloras (RÅ 1962:1066, se dock p. 13 9 st. anv. 23 § KL).