Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 1997:1

Registreringstidpunkter i samband med retroaktiva  företagsöverlåtelse

Referensgruppen har diskuterat Dina frågeställningar avseende retroaktiva företagsöverlåtelser. Dina frågor gäller registreringstidpunkter för mervärdesskatt och arbetsgivaravgifter. Inom dessa områden finns en fast praxis vilken innebär att någon retroaktivitet inte accepteras. Detta framgår av bl.a. RÅ 1977 Ba 42, RÅ 1987 ref 115 (mervärdesskatt) FÖD 1981-02-03 mål nr 2440/78, KR Stockholm 1986-12-15 mål nr 7164-1984 (arbetsgivaravgifter).

I Ditt exempel ska således aktiebolaget registreras som skattskyldig för mervärdesskatt och som arbetsgivare från den 15.12 dvs. överlåtelsedagen. Intill denna dag svarar överlåtaren för mervärdesskatt och arbetsgivaravgifter och källskatter. Eventuell EU-handel påverkar inte svaret.

I sammanhanget har referensgruppen även diskuterat den skillnad som föreligger beträffande hanteringen av inkomstskatten och de här aktuella skatterna och avgifterna. Att man tvingas acceptera retroaktivitet i taxeringshänseende men inte i övrigt är inte tillfredställande. Referensgruppen har en positiv inställning till att RSV ska verka för en lagändring vilken skulle innebära att retroaktiva företagsöverlåtelser inte godtas skattemässigt.