Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 1996:20

Värdering av värphöns i av aktiebolag bedrivet hönseri på jordbruksfastighet

Fråga: Ett aktiebolag driver hönserirörelse på jordbruksfastigheter. Bolaget vill i första hand att värphönsen redovisas som korttidsinventarier och därför inte åsätts något värde, i andra hand att de inte tas upp till högre värde än det allmänna saluvärdet.

1. Ska värphönsen redovisas som inventarier eller lager?

2. Vilket är det lägsta tillåtna värdet om hönsen utgör lager?

Svar: Ett aktiebolag kan endast i undantagsfall äga jordbruksfastighet. Antingen bolaget äger fastigheten eller arrenderar den hänförs inkomsterna från den till inkomst av
näringsverksamhet.

Enligt punkt 2 fjärde stycket av anvisningarna till 24 § KL skall djur i jordbruk alltid anses som lager. Eftersom verksamheten i detta fall bedrivs på en jordbruksfastighet gäller detta för aktiebolaget liksom bestämmelserna i fjärde stycket i övrigt.

Normalt tas lager av djur i jordbruk upp till 85 procent av den genomsnittliga produktionskostnaden. Emellertid finns i bestämmelserna en "ventil" för värderingen. Den lyder: "Djuren behöver dock inte i något fall tas upp till ett högre belopp än som motsvarar djurens sammanlagda allmänna saluvärde." I ditt synes saluvärdet ge det lägsta värdet.

Svar på fråga 2: Det allmänna saluvärdet