Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 1996:9

God redovisningssed vid redovisning av punktskatter

Frågan avser, som vi uppfattat den, definitionen av begreppet omsättning och om i omsättningssiffran skall ingå förekommande punktskatter.

Enligt FAR:s redovisningsrekommendation nr 1, om årsredovisning i aktiebolag, skall under rubriken Rörelsens intäkter anges "Fakturerad försäljning (exkl. mervärdesskatt och särskilda varuskatter).

Vad som skall betraktas som nettoomsättning framgår av årsredovisningslagen, 3 kap. 8 § som stadgar:

Nettoomsättningen skall omfatta intäkter för försålda varor och utförda tjänster som ingår i bolagets normala verksamhet. Avdrag skall göras för lämnade rabatter, mervärdesskatt och annan skatt som är direkt knuten till omsättningen.

I författningskommentaren till ovanstående bestämmelse anges bl a:

Innan nettoomsättningssumman fastställts måste avdrag göras för lämnade rabatter, mervärdesskatt och annan skatt knuten till omsättningen. I sammanhanget kan anmärkas att kontaktkommittén har behandlat frågan om det som kommittén beskriver som punktskatt ("excise duty") skall omfattas av begreppet "annan skatt knuten till omsättningen". En "excise duty" är enligt kommittén en skatt som normalt betalas endast en gång och som erläggs av tillverkaren när produkten lämnar fabriken; den skiljer sig härigenom från omsättningsskatt ("VAT") som tas ut och återbetalas i varje led i produktionen. Kommittén har uttalat att "excise duty" normalt är en oskiljbar del av varans pris och att den därför alltid skall inkluderas i nettoomsättningssumman (se The Accounting Harmonization in the European Communities s. 22).

FAR:s redovisningsrekommendation nr 1 är nu föremål för revidering till följd av bestämmelserna i årsredovisningslagen. Ett utkast förväntas bli publicerat inom den närmaste framtiden och vi får avvakta vilken ståndpunkt man där kommer att inta till definitionen av nettoomsättningssumman.