Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Notissamling 1996:8

Bokföring utomlands


Bakgrund:

Ett svenskt företag, som ingår i en koncern, tillämpar en rutin som innebär att all bokföring - såväl löpande bokföring som bokslut - hanteras av det danska moderbolaget. Under löpande räkenskapsår förvaras inget räkenskapsmaterial i original hos den bokföringsskyldige i Sverige. Hos det svenska företaget finns under löpande år kopior på vissa delar av räkenskapsmaterialet. Frågeställaren är medveten om att förfaringssättet strider mot bokföringslagen, som utgår från att bokföringsskyldigheten till alla delar skall fullgöras inom landets gränser. Denna uppfattning delas även av företagets externa revisor, som emellertid inte anmärkt om saken i sin revisionsberättelse.

Fråga:

1. Borde externrevisorn påpekat förhållandet i revisionsberättelsen?
2. Finns det skäl att överväga en anmälan till revisorsnämnden?
3. Kan det förväntas ändrad lagstiftning, som medger att bokföring får ske utomlands?

Svar:

1.Ja. Enligt referensgruppens mening borde det - inte minst ur externrevisorns egen synvinkel - vara angeläget att det räkenskapsmaterial externrevisorn skall granska finns tillgängligt för granskning inom landet, i normalfallet hos den bokföringsskyldige. Hur skall revisorn annars kunna fullgöra sin granskningsplikt under löpande räkenskapsår på ett vedertaget sätt?

2. Ja, jfr 21 § lag (1995:528) om revisorer Såvitt vi känner till har dock frågan hittills inte prövats, varför utgången är oviss.

3.Frågan ligger utanför referensgruppens normala arbetsområde. Ur bl a kontrollsynpunkt skulle dock en sådan utveckling vara olycklig.

Redovisningskommittén kan komma att ta upp spörsmål av hithörande slag i sitt slutbetänkande, som beräknas bli avlämnat senare i år (troligtvis november).

Bl.a. i remissyttrande med anledning av betänkandet (t.ex. SKM:s ev. underremiss till RSV) bör det vara möjligt att särskilt peka på den aktuella problematiken.