Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Svar från RSV på redovisnings- och skattefrågor 2003:2

Insatsemission i ekonomisk förening

Dnr. 763-03/100

1. Bakgrund

Genom lagstiftning 1997 (10 kap. 2a § lag (1987:667) om ekonomiska föreningar) har det införts en möjlighet för ekonomiska föreningar att överföra fritt eget kapital till medlemsinsatser genom s.k. insatsemission. Ur föreningens synvinkel är innebörden att fritt eget kapital omvandlas till bundet eget kapital. För medlemmen däremot får insatsemissionen en direkt ekonomisk konsekvens. Genom insatsemissionen individualiseras det kollektiva kapitalet i föreningen – det fria egna kapitalet – och kommer därigenom den enskilde medlemmen tillgodo. Vid ett framtida utträde blir den enskilde medlemmen berättigad till större utbetalning än denne var före insatsemissionen. Individualiseringen av kapitalet registreras i den av föreningen förda medlemsförteckningen, som ska innehålla uppgift om det sammanlagda inbetalda beloppet eller genom insatsemission tillgodoförda medlemsinsatsen.

2. Fråga

Hur ska den enskilde medlemmen redovisa det genom insatsemissionen tillgodoförda beloppet och vilken skattemässig effekt uppkommer för den enskilde medlemmen?

3. Svar

För den enskilde medlemmen uppkommer en förmögenhetsökning och för att ge en rättvisande bild av företagets ställning bör denna redovisas som tillgång i näringsidkarens bokföring redan i samband med insatsemissionen. För det ändamålet har i BAS 2000 skapats ett särskilt konto benämnt konto 1356, Insatsemission ekonomisk förening. Motkonto är ett intäktskonto benämnt 8216, Insatsemission.

Det saknas lagreglering av hur en insatsemission ska beskattas. I prop. 1996/97:163 ”Den kooperativa företagsformen” anger regeringen på s. 27 som sin mening att ”medlemmen beskattas enligt generella bestämmelser först när beloppet i fråga betalas ut”.

Innebörden av ovanstående är att resultatpåverkan från konto 8216 är skattefri fram till utträdet ur föreningen och ska resultera i en avgående post i inkomstdeklarationen. Vid ett senare utträde ur föreningen erhåller medlemmen förutom sin insats även det emitterade beloppet. Konto 1356 krediteras och beloppet läggs till grund för beskattning.