Logotyp, till startsidan

Arkiv för Rättslig vägledning


Svar på redovisningsfrågor 2001:9

Värdering av fordran på överskottsmedel från Alecta (f.d. SPP) med hänsyn till ändrade villkor för återbetalning

Bakgrund

Alecta (f.d. SPP) har i ett pressmeddelande 30 augusti 2001 informerat om att villkoren för utnyttjande av överskottsmedel i bolaget ändrats. Berörda företag tillställdes en skrivelse härom den 6 september.

Från och med 1 januari 2002 ges företagen möjlighet att begära direktutbetalning av alla återstående företagsanknutna medel. Som förutsättning gäller att berört företag efter förhandling blivit överens med fackförbund anslutet till PTK om användningen av medlen.

Fråga

Skattemyndigheterna har från en del större skatte- och revisionsbyråer fått förfrågan om till vilket värde (nominellt eller nuvärde) fordran ska tas upp i balansräkningen i de fall företag har bokslutsdag sista april, juni eller augusti 2001 och balans- och resultaträkningen ännu inte fastställts den 6 september 2001.

Skatte- och revisionsbyråerna anser att fordran bör tas upp till nominellt belopp i de fall begäran om återbetalning kommer att göras under år 2002, vilket enligt deras bedömning kommer att ske i "samtliga" fall. Att facken skulle komma att motsätta sig en direktåterbetalning bedömer de som osannolikt.

Svar

Vad beträffar företag som har bokslut den 30 april respektive 30 juni har Alectas beslut fattats efter balansdagen. Konsekvenser av ett sådant beslut ska inte beaktas när balans- och resultaträkningen upprättas. Alectas beslut är ju en ny händelse som inte avspeglar ett förhållande som förelåg på balansdagen. Värdeuppgången på den fordran som finns på Alecta ska då inte beaktas förrän under räkenskapsår efter balansdagen. Som framgår av 6 kap. 1 § årsredovisningslagen kan berörda företag dock behöva lämna upplysningar om det är fråga om väsentliga belopp. Se även BFN U 96:6 "Förvaltningsberättelsens innehåll" och utkast till Redovisningsrådets rekommendationer "Händelser efter balansdagen".

För företag som har bokslut den 31 augusti har visserligen Alectas beslut inträffat före balansdagen. Å andra sidan kan för direktutbetalning nödvändiga förhandlingar med facklig organisation inte ha ägt rum före bokslutsdagen. Detta innebär att inte heller i detta fall ska värdeuppgång på fordran beaktas, men att upplysningar i vissa fall kan behöva lämnas.

I sammanhanget bör nämnas att Bokföringsnämnden på plenummöte den 10 december 2001 beslutat att bokföringsskyldig som har outnyttjade företagsanknuta medel (s.k. SPP-medel) och som avser att ansöka om direktutbetalning normalt ska omvärdera ett redovisat, diskonterat fordringsbelopp först när förhandlingar med de fackliga organisationerna slutförts. Beslutet finns numera som allmänt råd (BFNAR 2001:5).