På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda vår webbplats godkänner du detta. Vad är cookies?

Jag förstår
Meny

Just nu är det svårt att ringa in sin deklaration på telefon 020-56100. Vi jobbar på att lösa problemet så snart som möjligt. 

Just nu kan det vara svårt att komma fram till Skatteverkets växel, på grund av tekniska problem.

Logotyp, till startsidan

Avkastningsskatt på utländska livförsäkringar

Du som bor i Sverige och har en utländsk pensionsförsäkring eller kapitalförsäkring ska normalt betala avkastningsskatt på denna i Sverige. Reglerna för avkastningsskatt på kapitalförsäkringar har ändrats från och med inkomståret 2012 (inkomstdeklarationen 2013). Här beskriver vi både gamla och nya regler för utländska kapitalförsäkringar.

En försäkring i ett utländskt försäkringsföretag anses som en kapitalförsäkring om den inte är

  • en så kallad kapitalpensionsförsäkring i ett försäkringsföretag inom EES‑området,
  • en pensionsförsäkring tecknad den 2 februari 2007 eller senare i ett försäkringsföretag inom EES-området, eller
  • en försäkring som under vissa villkor ska anses som en pensionsförsäkring.

Om du är obegränsat skattskyldig i Sverige och har någon av dessa försäkringar ska du själv betala svensk avkastningsskatt. Den avkastningsskatt som du själv betalar ska motsvara den avkastningsskatt som svenska livförsäkringsföretag betalar på motsvarande försäkringar tecknade i Sverige.

Med "obegränsat skattskyldig i Sverige" menas att du är skattskyldig i Sverige för att du är bosatt eller vistas stadigvarande här. Du kan också vara obegränsat skattskyldig om du tidigare har bott här och fortfarande har väsentlig anknytning till Sverige.

Reglerna för avkastningsskatt på kapitalförsäkringar har ändrats från och med inkomståret 2012 (inkomstdeklarationen 2013). Syftet är att beskattningen av kapitalförsäkringar ska vara neutral i förhållande till beskattningen av investeringssparkonton. Ändringen medför att skatteunderlaget för avkastningsskatt numera beräknas på olika sätt för kapitalförsäkringar och pensionsförsäkringar.

Avkastningsskatt på utländska livförsäkringar
Skatteverket

Till toppen