På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Logotyp, till startsidan

Utbildning

Utbildning som anställda deltar i och som är nödvändig för företagets verksamhet är inte en skatte- och avgiftspliktig förmån om du som arbetsgivare betalar den.

Det är inte ovanligt att anställda måste gå kurser eller annan utbildning för att hålla sig à jour med utvecklingen inom sitt yrkesområde och för att kunna utföra sina arbetsuppgifter. Om du betalar kursavgifter och litteratur för sådan fortbildning som motiveras av de anställdas arbetsuppgifter är det en skattefri förmån. Att den anställde deltar i utbildningen räknas som fullgörande av tjänst.

Om du betalar en utbildning som inte motiveras av den anställdes arbetsuppgifter kan det vara fråga om en skatte- och avgiftspliktig förmån.

Utbildning med mera vid personalavveckling

Om du som arbetsgivare betalar utbildning, kurslitteratur med mera vid personalavveckling, är detta inte en skatte- och avgiftspliktig förmån. Detta under förutsättning att

  • du som arbetsgivare har vidtagit en åtgärd i syfte att minska personalen eller att omplacera anställda,
  • den anställde är eller riskerar att bli arbetslös på grund av omstrukturering, personalavveckling eller liknande och
  • åtgärden är av betydelse för att den anställde ska kunna fortsätta att förvärvsarbeta.

Åtgärden ska också sättas in inom fem år före en eventuell uppsägning.

Skatte- och avgiftsfriheten gäller inte förmån från fåmansföretag eller fåmansägt handelsbolag om den anställde är företagsledare eller delägare i företaget eller närstående till sådan person.

Är arbetsgivaren en fysisk person gäller skattefriheten inte i fråga om förmåner från arbetsgivaren om den anställde är en till arbetsgivaren närstående person.

Utbildning
Skatteverket

Till toppen