På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Rot- och rutarbete

Du kan få göra avdrag för arbetskostnaden när du anlitar någon för att utföra reparation och underhåll samt om- och tillbyggnad (rot) och hushållsnära tjänster (rut). Material och resekostnader ger inte rätt till rot- och rutavdrag.

Så här fungerar rot- och rutavdraget

Det är din utförare som ansöker om rot- och rutavdrag åt dig. Utföraren drar av halva arbetskostnaden på fakturan till dig. Avdraget är på max 50 000 kronor per år och person. Observera att du måste ha tillräckligt med skatt för att kunna få avdrag för rot- och rutarbete.

Villkor för avdrag

Du måste bo i bostaden och äga den för att få rotavdrag. Den du anlitar får inte vara närstående till dig. Fortsätt läs under Villkor för att få rot- och rutavdrag.

Hur du använder rot- och rutavdraget

Anlita en utförare som är godkänd för F-skatt, eller anlita en privatperson. Du kan också få en förmån som arbetsgivaren betalar.

Räcker din skatt? 

På fakturan som du får från utföraren, är halva arbetskostnaden avdragen. Ditt slutgiltiga rot- och rutavdrag framgår av ditt slutskattebesked.

Kontakta oss

Längst ner på sidan har du våra kontaktuppgifter. Du kan också mejla din fråga om rot- och rut via vårt formulär.

Ställ en fråga om rot och rut.länk till annan webbplats

Rot- och rutarbete - privat
Skatteverket

Till toppen