På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor

VisaValt område:
  
 • Vad bör jag tänka på när jag ska fotograferas?
  • Huvudbonad och mörka glasögon får endast bäras av religiösa eller medicinska skäl.
  • Huvudbonaden bör inte vara vit eller väldigt ljus då bakgrunden som används vid fotograferingen är vit. Vit eller väldigt ljusa färger medför att kontrasten till bakgrunden försvinner och att bara ansiktet syns på det färdiga id-kortet.

 • Måste jag ha ett nytt id-kort om jag byter namn eller personnummer?
  Ja, för att du ska kunna använda ditt id-kort är det viktigt att det innehåller dina rätta personuppgifter, som finns i folkbokföringen. Du måste själv tänka på att ansöka om ett nytt id-kort om du ändrar dina personuppgifter. Skatteverket skickar ingen påminnelse.
 • Vad händer med mitt id-kort nu när Skatteverkets id-kort bytt utseende?
  Har du ett id-kort som utfärdats mellan den 1 juni 2009 fram till den 1 mars 2013 är det giltigt till och med det datum som framgår på kortet, om du inte själv spärrar kortet innan det datumet.
 • När kan jag använda min e-legitimation?
  På id-kortet finns en e-legitimation. Med den kan du använda dig av de
  e-tjänster som bland annat finns på Skatteverkets och Försäkringskassans webbplatser, till exempel när du deklarerar.
  För att använda e-legitimationen behöver du en kortläsare kopplad till en dator. Kortläsare finns på de flesta elektronikkedjor.
 • Hur spärrar jag mitt id-kort?
  Om du tappar eller blir bestulen på ditt id-kort ska du själv spärra id-kortet genom att ringa det telefonnummer 020-32 32 62 som även står på kvittensen som du fick när du hämtade ditt id-kort. Telefonnumret går till Telias spärrservice.Det räcker inte med att endast anmäla förlusten av ditt id-kortet hos PolisenNär du spärrar ditt id-kort spärras även din e-legitimation som finns på id-kortet.
 • Om jag ansöker om ett nytt id-kort från Skatteverket, vad händer då med mitt gamla id-kort?
  Har du ett id-kort utfärdat av Skatteverket och ansöker om ett nytt id-kort hos Skatteverket, spärras ditt gamla kort om du till exempel ansöker om ett nytt id-kort för att du bytt namn.
 • Hur får jag veta när jag kan hämta mitt id-kort?
  När id-kortet är klart för uthämtning skickas ett aviseringsbrev till din folkbokföringsadress med information om att du kan hämta ditt id-kort. Brevet innehåller även de koder från Telia som du behöver för att kunna använda din e-legitimation. Dessa ska inte tas med till kontoret när du hämtar ditt id-kort.
 • Var kan jag ansöka om id-kort?
  Det finns 27 servicekontor som utfärdar id-kort. Utöver dessa finns det ytterligare 11 servicekontor som lämnar ut id-kort.
 • Kan jag använda Skatteverkets id-kort när jag reser utomlands?
  Nej, Skatteverkets id-kort kan inte användas istället för pass eller resehandling för resor utomlands. Skatteverkets id-kort är en godkänd id-handling endast inom Sverige.Är du svensk medborgare kan du ansöka om det nationella id-kort hos polisen. Det nationella id-kortet går att använda som resehandling inom Schengenområdet. Läs mer på polisens webbplats.
 • Är Skatteverkets id-kort SIS-märkt?
  Skatteverkets id-kort är, i likhet med andra statliga id-handlingar såsom körkort och nationellt identitetskort, inte SIS-märkt. Dessa kort uppfyller dock säkerhetsmässigt minst samma krav som för ett SIS-märkt kort. När det gäller kortets utseende så följer det den standard som certifieringsorganet DNV har fastställt för svenska id-handlingar. Kortet kan därför användas i samhället på samma sätt som ett SIS-märkt id-kort.
 • Hur ansöker jag om ett id-kort (identitetskort) hos Skatteverket?
  För att få ansöka måste du
  • personligen besöka ett av Skatteverkets kontor som utfärdar id-kort
  • ha betalat ansökningsavgiften innan du besöker kontoret
  • kunna identifiera dig med en id-handling eller intygsgivare, dvs. visa vem du är
  • vara folkbokförd i Sverige
  • ha fyllt 13 år
  • ha din vårdnadshavares godkännande om du inte fyllt 18 år.
  Vi rekommenderar att du noga läser igenom villkoren för att få ansöka innan du besöker kontoret.  
 • Måste jag vara svensk medborgare för att få ett id-kort?
  Nej, alla som är folkbokförda i Sverige och är över 13 år kan ansöka om ett id‑kort, oavsett medborgarskap. Läs mer om vilka regler som gäller. Är du däremot svensk medborgare kan du istället ansöka om det nationella id-kortet som Polisen utfärdar. Läs mer på polisens webbplats.
 • Måste jag ha ett nytt id-kort om jag byter namn?
  Ja, för att du ska kunna använda ditt id-kort är det viktigt att det innehåller ditt rätta namn, som finns i folkbokföringen. Du måste själv tänka på att ansöka om ett nytt id-kort om du ändrar ditt namn. Skatteverket skickar ingen påminnelse.
 • Ska jag ta med ett eget foto vid ansökan om id-kort?
  Nej, av säkerhetsskäl blir du fotograferad hos Skatteverket i samband med att du ansöker om id-kortet. Framför allt vill vi vara helt säkra på att det är den person som ansöker om id-kortet som finns avbildad på kortet. Detta är viktigt för att kortet sedan ska kunna användas som en fullgod legitimation och inte ifrågasättas av till exempel banker och butiker som ska ta emot det.
 • Varför kan man ansöka om id-kort på så få platser?
  Skatteverket utvärderar löpande var behoven är som störst. Det id-kort som Skatteverket nu utfärdar är ett komplement till andra id-kort, till exempel dem som banker och polisen utfärdar. För dig som inte kan få ett id-kort någon annanstans är Skatteverkets verksamhet därför en klar förbättring, trots resväg.
Id-kort
Skatteverket

Till toppen