På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

För närvarande har vi vissa störningar i telefonin till skatteupplysningen.

Logotyp, till startsidan

Svar på vanliga frågor

VisaValt område:
 • På mitt kontrakt står även ett annat nummer för min lägenhet. Vilket ska jag uppge i min anmälan om flyttning?
  Fastighetsägare och bostadsrättsföreningar har många gånger även egna nummer på sina lägenheter som de använder i den egna lägenhetsförteckningen. Dessa nummer kan ibland kallas objektsnummer. När du anmäler flyttning till en lägenhet ska du inte uppge detta nummer i din anmälan, utan istället ett fyrsiffrigt nummer som ska finnas anslaget på synlig plats i fastigheten. Kontakta din fastighetsägare eller bostadsrättsförening om du är osäker på vilket lägenhetsnummer du har.

 • Ingår lägenhetsnumret i min adress?
  Ja, lägenhetsnummer ingår i din adress i folkbokföringen. Det innebär att lägenhetsnumret kommer att finnas med på brev från myndigheter. På övrig post kan det se olika ut beroende på var avsändaren hämtar din adress.
 • Hur får jag reda på vilket lägenhetsnummer jag har?
  Fastighetsägaren ska anslå lägenhetsnumren väl synligt i fastigheten, till exempel på din dörr, på porttavlan eller på din postlåda i entrén. Din fastighetsägare eller bostadsrättsförening kan informera dig om vilket lägenhetsnummer du har.  
 • Hur är ett lägenhetsnummer uppbyggt?
  Lägenhetsnumret består av fyra siffror och är en ny adresstandard som är enhetligt utformad. Med det fyrsiffriga numret kan man lokalisera lägenheten i fastigheten genom att utläsa dels våningsplan, dels var lägenheten är belägen på våningsplanet.
 • Vem har bestämt att vi ska ha lägenhetsnummer?
  Det är Riksdagen som har beslutat om upprättandet av ett lägenhetsregister och folkbokföring på lägenhet. Det gjorde de år 2006 i lag (2006:378) om lägenhetsregister och ändring i folkbokföringslagen ( 1991:481) gällande folkbokföring på lägenhet.
 • Varför har lägenhetsnummer införts i flerbostadshus?
  Lägenhetsnummer har införts för att Statistiska Centralbyrån (SCB) ska kunna ta fram hushålls- och bostadsstatistik, det vill säga information om antal bostäder, hushåll och hushållens storlek.Statistiken behövs bland annat för att få bra underlag för planering, resursfördelning, forskning med mera, på såväl nationell, regional som kommunal nivå. Hushålls- och bostadsstatistik utgör en av de mest grundläggande kunskaperna om ett samhälle som behövs för att beslutsfattare, allmänhet och forskare ska få kunskap om rådande förhållanden.  
Lägenhetsnummer
Skatteverket

Till toppen