På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda vår webbplats godkänner du detta. Vad är cookies?

Jag förstår
Meny

Just nu är det svårt att ringa in sin deklaration på telefon 020-56100. Vi jobbar på att lösa problemet så snart som möjligt. 

Just nu kan det vara svårt att komma fram till Skatteverkets växel, på grund av tekniska problem.

Logotyp, till startsidan

Deklarera småhus

Hösten 2014 är det dags att deklarera småhus. Taxeringen gäller för åren 2015-2018 och ligger till grund för hur mycket du ska betala i fastighetsskatt. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av fastighetens bedömda marknadsvärde. Deklarationen ska vara inne senast den 3 november 2014.


Alla som äger småhus får ett utskick hem i brevlådan senast i början av oktober. Antingen får du ett förslag till beslut (vit blankett) eller en fastighetsdeklaration (grön blankett).

Ett småhus definieras som en byggnad med en eller två bostäder, det kan till exempel vara en friliggande villa, ett radhus eller kedjehus. Ett småhus på ofri grund ska fastighetstaxeras som om det är en fastighet, fast det är lös egendom.

Om du har fått ett förslag (vit blankett)

Om du får ett förslag till beslut ska du inte deklarera. Men om du vill ändra på något i förslaget gör du det enkelt via e-tjänsten Fastighetsdeklaration småhus.

Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten kan du istället göra ändringarna på  pappersblanketten som du fått hemskickad.

Lämna ändringarna senast den 3 november 2014, då kommer de med i beslutet som du får i juli 2015. Lämnar du  dina ändringar senare måste du begära omprövning av beslutet för att få igenom dem.

Om du är nöjd med förslaget ska du inte skicka tillbaka det. Genom att inte göra något alls lämnar du ditt tysta godkännande av förslaget.

Om du har fått en deklaration (grön blankett)

Om du får en fastighetsdeklaration ska du deklarera din fastighet senast den 3 november 2014. Du kan enkelt lämna dina uppgifter i e-tjänsten Fastighetsdeklaration småhus. Många uppgifter är redan förifyllda och du kan direkt se hur dina eventuella ändringar eller tillägg påverkar ditt nya taxeringsvärde. När du lämnat deklarationen får du ett inlämningskvitto med alla inskickade uppgifter specificerade (kvittens).

Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten kan du istället deklarera på pappersblanketten som du fått hemskickad.

Vad är ett småhus?

Ett småhus definieras som en byggnad med  en eller två bostäder, det kan vara en

  • friliggande villa
  • radhus
  • kedjehus, parhus m.fl.

Ett småhus på ofri grund ska fastighetstaxeras som om det är en fastighet, fast det är lös egendom.

Nyheter inför 2015

Typkoder för fritidshus slopas

En nyhet från och med den här taxeringsperioden är att de särskilda typkoderna för fritidshus försvinner och att samma typkoder i fortsättningen kommer att gälla för både småhus för fritidsboende och permanent boende. 

Attefallshus

Sedan den 2 juli 2014 är det tillåtet att utan bygglov uppföra ett komplementbostadshus på högst 25 kvadratmeter på tomten. En sådan byggnad kallas populärt för Attefallshus, efter en tidigare bostadsminister. Bygger du ett sådant hus före den 1 januari 2015 ska du redovisa det i fastighetstaxeringen.

Om ni är flera ägare

Om ni är flera som äger fastigheten är det en av er som för allas räkning är blankettmottagare. Ni behöver sedan bara lämna en fastighetsdeklaration till Skatteverket och det räcker att den är underskriven av en delägare.

När deklarationsgranskningen är klar får samtliga delägare ett beslut.

Ny deklarationsblankett

Kontakta Skatteverket om du behöver en ny blankett så skickar vi en. Du kan inte få en tom blankett, den har alltid förifyllda uppgifter ur vårt register. Det är både en service till dig som fastighetsägare och en möjlighet för dig att kontrollera att de uppgifter Skatteverket har är korrekta.

Småhus
Skatteverket

Till toppen