På skatteverket.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Jag förstår
Meny
Logotyp, till startsidan

Deklarera småhus

Småhustaxeringen 2015 har avslutats den 15 juni. Beslut om det nya taxeringsvärdet kommer i juli 2015. Det nya taxeringsvärdet gäller för åren 2015-2017 och ligger till grund för hur mycket du ska betala i fastighetsavgift eller fastighetsskatt i inkomstdeklarationen 2016-2018. Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av fastighetens bedömda marknadsvärde.

Beslut om fastighetstaxering 2015

Beslut digitalt skickas 15 juni

Om du har anslutit dig till Mina meddelanden, har du fått beslutet digitalt som en pdf-fil redan den 15 juni. Det skapas en pdf-fil för varje beslut.

Beslut på papper skickas senast 30 juni

Beslutet skickas ut på papper senast den 30 juni, för dig som inte har anslutit dig till Mina meddelanden.

Hur gör jag om jag vill få beslutet om fastighetstaxering digitalt nästa gång?

Gå in på minameddelanden.se och välj en säker digital brevlåda och tjänsten Mina meddelanden för post från Skatteverket. Då får du beslutet om fastighetstaxering digitalt i stället för på papper nästa taxering. Tänk på att om du har flera fastigheter får du en pdf-fil per fastighet.

Anmäler du dig till Mina meddelanden får du även andra meddelanden från Skatteverket digitalt. En lista över vilka meddelanden från Skatteverket som skickas ut digitalt finns på minameddelanden.se.

Varför har jag inte fått något beslut per post?

Om du har anmält dig till Mina meddelanden och valt att få information från Skatteverket digitalt kommer beslutet om fastighetstaxering till din digitala brevlåda. Gå in på Mina meddelanden och läs mer.


Alla som äger småhus fick ett utskick hem i brevlådan i oktober.

Om du har fått ett förslag (vit blankett)

Fick du ett förslag till beslut ska du inte deklarera. Men om du vill ändra på något i förslaget gör du det enkelt via e-tjänsten Fastighetsdeklaration småhus.

Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten kan du istället göra ändringarna på  pappersblanketten som du fått hemskickad.

Lämna dina ändringar så snart som möjligt, så att de kommer med i beslutet som du får i juli 2015. Lämnar du dina ändringar efter det, måste du begära omprövning av beslutet för att få igenom dem.

Om du är nöjd med förslaget ska du inte skicka tillbaka det. Genom att inte göra något alls lämnar du ditt tysta godkännande av förslaget.

Om du har fått en deklaration (grön blankett)

Om du får en fastighetsdeklaration ska du deklarera din fastighet senast den 3 november 2014. Du kan enkelt lämna dina uppgifter i e-tjänsten Fastighetsdeklaration småhus. Många uppgifter är redan förifyllda och du kan direkt se hur dina eventuella ändringar eller tillägg påverkar ditt nya taxeringsvärde. När du lämnat deklarationen får du ett inlämningskvitto med alla inskickade uppgifter specificerade (kvittens).

Har du inte möjlighet att använda e-tjänsten kan du istället deklarera på pappersblanketten som du fått hemskickad.

Fel standardpoäng förifyllda

För höga standardpoäng för utbyte av kök eller badrum kan ha förifyllts av Skatteverket i 100 000 eller fler utskickade fastighetsdeklarationer och förslag. Du som har drabbats av felet behöver skicka in en rättelse.

Vad är ett småhus?

Ett småhus definieras som en byggnad med  en eller två bostäder, det kan vara en

  • friliggande villa
  • radhus
  • kedjehus, parhus m.fl.

Ett småhus på ofri grund ska fastighetstaxeras som om det är en fastighet, fast det är lös egendom.

Nyheter inför 2015

Typkoder för fritidshus slopas

En nyhet från och med den här taxeringsperioden är att de särskilda typkoderna för fritidshus försvinner och att samma typkoder i fortsättningen kommer att gälla för både småhus för fritidsboende och permanent boende. 

Attefallshus

Sedan den 2 juli 2014 är det tillåtet att utan bygglov uppföra ett komplementbostadshus på högst 25 kvadratmeter på tomten. En sådan byggnad kallas populärt för Attefallshus, efter en tidigare bostadsminister. Bygger du ett sådant hus före den 1 januari 2015 ska du redovisa det i fastighetstaxeringen.

Om ni är flera ägare

Om ni är flera som äger fastigheten är det en av er som för allas räkning är blankettmottagare. Ni behöver sedan bara lämna en fastighetsdeklaration till Skatteverket och det räcker att den är underskriven av en delägare.

När deklarationsgranskningen är klar får samtliga delägare ett beslut.

En extra deklarationsblankett

Kontakta Skatteverket om du behöver en ny blankett så skickar vi en. Du kan inte få en tom blankett, den har alltid förifyllda uppgifter ur vårt register. Det är både en service till dig som fastighetsägare och en möjlighet för dig att kontrollera att de uppgifter Skatteverket har är korrekta.

Vad är ett småhus?

Ett småhus är en byggnad med en eller två bostäder, till exempel

  • en friliggande villa
  • ett radhus eller kedjehus
  • ett parhus.

Ett småhus på ofri grund ska fastighetstaxeras som om det är en fastighet trots att  det är lös egendom.

Deklarera småhus
Skatteverket

Till toppen